Sokat javult Izrael és a zsidóság megítélése az elmúlt öt évben Magyarországon

Oroszország megítélése viszont nagy mértékben romlott a magyar lakosság körében.

A Telex megbízásából a Závecz Research készített kutatást arról, hogy különböző országok és országcsoportok iránt milyen a magyar lakosság hozzáállása.

Izrael megítélése 2017-ben rendkívül kedvezőtlen volt, a magyar válaszadók csaknem kétharmada azon az állásponton volt, hogy a zsidó államtól távolodnia kéne Magyarországnak és mindössze 18 százalék akart közeledni. A zsidó állam a magyar rokonszenv lista legalján foglalt helyet.

Öt évvel később azonban jelentős változás figyelhető meg:

már „csak” 40 százalék távolodna Izraeltől, 31 százalék viszont közeledne.

Ez volt a legnagyobb pozitív elmozdulás a listán felsorolt összes ország között.

A zsidók megítélése is kedvezően változott, 2017-ben 49 százalék nyilatkozott úgy, hogy a zsidók veszélyeztetik az ország jövőjét (ezzel még mindig a kevésbé veszélyes tényezők között szerepelnek), míg idén már csak 35 százalék vélekedett így. Csökkent a muszlimoktól, a migránsoktól és a cigányoktól tartók aránya is.

Ugyanakkor a Tett és Védelem Alapítvány felhívta a figyelmet arra, hogy a megkérdezettek kétharmada számára “a globális háttérhatalom” épp akkora veszélyeztető tényező az ország számára, mint öt éve.

A felmérés szerint míg az EU-hoz és az Amerikához való viszony nem, az Oroszországhoz való viszony is sokat változott. Az öt évvel ezelőtti 48 százalékhoz képest – ma már csak a megkérdezettek 33 százaléka közeledne jobban Oroszországhoz, 45 százalék már távolodna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp