Ítélet született a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében

A neonáci csoport tagjait többek között lőfegyverrel és robbanóanyaggal való visszaélés, illetve közösség elleni uszítás bűntettében találta bűnösnek a bíróság.

A Fővárosi Főügyészség a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságra nyújtott be vádiratot nyolc személlyel szemben, olvasható az ügyészség honlapján. A vádirat lényege szerint hét vádlott a lakóhelyén lőfegyvereket, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert tartott engedély nélkül, míg nyolcadik társuk engedélyköteles lőfegyverek illegális megvásárlásában működött közre.

Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A rendőrség szervezett akció keretében, a Terrorelhárítási Központ munkatársaival 2016 őszén, több helyszínen – Jászberény, Galgaguta, Bőny – tartott házkutatást. Ennek során összesen több mint 30 lőfegyvert, több ezer lőszert, lőfegyverdarabot, valamint az egyik vádlottnál csaknem 1 kilogramm tömegű robbanóanyagot találtak és foglaltak le.

A bőnyi rajtaütés során a neonáci Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) vezetője, Győrkös István gépkarabéllyal tüzet nyitott a rendőrökre, és egyiküket lelőtte. A tűzharcban Győrkös is megsebesült. Az MNA és az orosz katonai hírszerzés, a GRU közötti szoros kapcsolatról a New York Times számolt be a rendőrgyilkosságot követően.

Két vádlott népcsoportok elleni aktív gyűlölet keltésére alkalmas írások publikálásában vett részt. A szélsőséges politikai nézeteket valló Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet a hozzá köthető internetes oldalakon 2015. és 2016. évben több, migráns- és zsidóellenes cikket tett közzé, amiben a két elkövető közreműködött. A nagy nyilvánosság előtt közzétett írások zsidó- és migráns ellenes hangvételűek voltak, alkalmasak voltak arra, hogy az írásokat olvasó személyekben gyűlölet keltsenek.

A Magyar Nemzeti Arcvonal tagjainál talált fegyverek (Fotó: police.hu)

A bíróság hét vádlottat lőfegyverrel és/vagy lőszerrel visszaélés bűntettében – közülük kettő emellett robbanóanyaggal, illetve robbantószerrel visszaélés bűntettében – mondta ki bűnösnek. A gyűlöletkeltő írások közzétételében közreműködő két elkövetőt – egyiküket lőszerrel visszaélés bűntette mellett – közösség elleni uszítás bűntettében találta a bíróság bűnösnek. Három vádlottat végrehajtandó, négy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, nyolcadik társukat pénzbüntetésre ítélte.

A 24.hu értesülései szerint a bőnyi rendőrgyilkosság miatt életfogytig tartó fegyházbüntetését töltő Győrkös István fia és unokái felfüggesztett büntetést kaptak. A három letöltendő börtönbüntetésre ítélt vádlott mindegyikét 2 év 6 hónap szabadságvesztéssel sújtották. Egy vádlott 7 hónap, kettő 1-1 év, egyik vádlottársuk 1 év 3 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A nyolcadik vádlottra 360 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki.

Az ítélet nem jogerős, a főügyészség a büntetések súlyosításáért fellebbezett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp