Rendhagyó előadással ünnepli 15. születésnapját a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat

A Judy Batalion Partizánnők című könyvéből készült előadás a lengyelországi gettóban zajló ellenállás történeteiből mesél, hősei fiatal zsidó nők.

A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálatot azért hozta létre 15 évvel ezelőtt a MAZS Alapítvány, hogy legyen egy olyan szociális háló, ahová a zsidó gyermekes családok fordulni tudnak, ha segítségre van szükségük. Különböző módokon támogatják a hozzájuk fordulókat azért, hogy hozzásegítsék őket egy jobb életminőséghez és ahhoz az érzéshez, hogy egy olyan közösséghez tartoznak, amely számára ők fontosak.

A június 14-i közös ünneplést egy, a nagyközönség számára is nyitott, rendhagyó előadás követ: Judy Batalion Partizánnők című könyvét adaptálta felolvasószínházzá Hidvégi Nóra színházi rendező és Törley-Havas Sára dramaturg.

Ez, az emlékezet számára jelentős könyv a lengyel gettó női ellenállóinak a történeteit eleveníti fel, amelyekből június 14-én öt fiatal lányt/nőt ismerhetünk meg, és emlékezhetünk ismeretlenül is rájuk, akik egy eleve kudarcra ítélt helyzetben is a küzdést, az embertelenségben is a méltóságot választották.

A könyvből kiválogatott történeteket a valódi partizánnőkhöz hasonló életkorú fiatalok olvasnak fel nekünk a Rumbach zsinagóga termeiben és belső udvarában.Az előadás üzenete – azon túl, hogy emléket állít az ellenállónőknek – az, hogy soha nem szabad feladni, mindig küzdeni kell azért, ami fontos; és hogy a saját életében bárki lehet partizán.

A MAZS Alapítvány missziójának egyik legfontosabb értéke a méltóság megőrzése: a MAZS Holokauszt Túlélőket Támogató Programja több mint 30 éve szolgálja a holokauszt magyar zsidó túlélőit, nyújt nekik szolgáltatásokat azért, hogy a lehető legjobb életminőségben, otthonaik biztonságában, méltóságban élhessenek minél tovább.

Zsidó partizánnők a második világháborúban

Így bár a MAZS története hivatalosan csak 1991-ben kezdődött, de küldetése a túlélőkön keresztül a múlthoz köti. A Jaffe Zsidó Családsegítő pedig az ő unokáikat, dédunokáikat támogatja egy olyan zsidó közösség kialakításának reményében, amelynek tagjai segítik egymást.

A „partizán” szó jelentése erősen a második világháborúhoz kötődik, az irreguláris, fegyveres csoportok önkéntes tagjaira utal, akik a megszálló idegen hadsereg ellen harcoltak. A történelmi emlékezeten túl miért is fontosak ők még mindig nekünk? Mert mindig kellenek a példaképek. Mert a mindennapi életben is néha kell, hogy partizánok legyünk. Kell, hogy harcoljunk azért, ami fontos nekünk és hogy soha ne adjuk fel, akármilyen elveszettnek is tűnik a helyzet.

A program időpontja: 2022. június 14 kedd, 18.00-19.30

Helyszíne: Rumbach Utcai Zsinagóga, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 11-13.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp