Ukrán menekült gyerekeket vitt a Fradi a Dohány utcai zsinagógába

Az FTC a Mazsihisszel közösen egy sportpályán kívüli kulturális programot szervezett az orosz-ukrán háború elől menekülő gyermekeknek.

A Szent István Bazilika mellett a Dohány és a Rumbach utcai zsinagógát is meglátogatták.

Június 7-én, kedden a napi edzést követően a Szent István Bazilikába látogattak azok az ukrán gyerekek, akiknek az FTC nemcsak szállást és étkezést biztosít, hanem a sportszerelésektől kezdve a tisztálkodási eszközökön át mindenről gondoskodik

„A Ferencváros tradíciójának része, hogy mindig segíteni próbál a bajbajutott embereken, legyenek azok egykori játékostársak vagy háború elől menekülők” – mondta el Bánki József, az FTC korábbi focistája a Szent István Bazilikában.

Az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban a magyar klub a hazájukból elmenekült ukrán gyerekeknek március óta biztosít sportolási lehetőséget. A fiatalok között vannak kárpátaljai magyarok és ukránok is, közel 50-100 gyerek jár fociedzésre heti négy alkalommal a Fradi akadémiájára.

A Szent István Bazilika után a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga nemrégiben felújított épületét, majd a a Dohány utcai zsinagógát látogatták meg a gyerekek.

„Az FTC részéről nagyon nagy dolog, amit a klub ezekért a fiatalokért tesz”, mondta Heisler András, aki emlékeztetett arra, hogy a Mazsihisz és a Fradi évek óta együttműködik.

A kapcsolatuk azután erősödött meg, hogy a Maccabi Tel Aviv FC a Ferencváros csapatával játszott kupamérkőzést 2018-ban a budapesti Groupama Arénábanm, írja a mazsihisz.hu. Mivel féltek attól, hogy atrocitás lesz a mérkőzésen, ezért a meccs előtt közös megemlékezést tartottak az FTC legendás játékos-edzője, Tóth Potya István tiszteletére, aki a háború alatt zsidókat mentett és emiatt a nyilasok kivégezték.

„Ezzel a rendezvénnyel azt akartuk jelezni, hogy az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak nincs helye a Groupama Arénában”, mondta Heisler András.

Az FTC – Maccabi Tel Aviv FC mérkőzés ezután sportszerűen zajlott le, ami komoly lökést adott a Mazsihisz és az FTC együttműködésének

„Nagyra értékelhető, hogy a Ferencváros fokozottan ügyel az antiszemita és rasszista jelenségek megelőzésére és távoltartására”, fogalmazott a Mazsihisz elnöke, majd hozzátette: „Ami pedig az ukrajnai ifjú sportolók támogatását illeti, az FTC minden tiszteletet megérdemel azért, hogy immár hónapok óta segíti ezeket a gyerekeket.”

A Rumbach utcai zsinagógában és a Dohány utcai zsinagógában idegenvezetők meséltek a sportolóknak az épületek történetéről, a magyar zsidóságról, valamint a zsidó vallás főbb elemeiről.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp