Izraeliek is szurkolhatnak a katari labdarúgó-világbajnokságon

A rendező ország és Izrael között nincsen diplomáciai kapcsolat.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint izraeli állampolgárok is beutazhatnak Katarba, hogy nézőként részt vehessenek az idei foci vb-n, annak ellenére, hogy nincs diplomáciai kapcsolat a két ország között. Az erről született megállapodás eléréséhez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és több izraeli minisztérium együttműködésére volt szükség, írja a Haaretz.

„Ma újabb sikert értünk el, amellyel boldoggá tehetjük a szurkolókat” – mondta Jair Lapid. Az izraeli külügyminiszter szerint a foci és a sport szeretete összeköti az embereket és az országokat, a novemberi foci vb pedig egy újabb lehetőséget jelent a kapcsolatok felmelegítésére.

A megállapodás szerint mindenkinek, aki jegyet vásárol egy mérkőzésre, ki kell váltania egy úgynevezett szurkolói kártyát, amely belépési engedélyként funkcionál majd Katarba. A kártya segítségével szállást is foglalhatnak az izraeliek az öböl menti országban.

Az egyeztetésekben szintén résztvevő Beni Ganz védelmi miniszter szerint Katar egy nemzetközi fontossággal bíró ország, amely sokat tesz a régió stabilitásának megőrzése érdekében. Hili Tropper sportért felelős miniszter pedig úgy véli, hogy sok izraeli sportrajongónak szereztek örömöt a bejelentéssel.

Jelenleg még további egyeztetések zajlanak arról, hogy az izraeli állampolgárok Katarba repülővel tudjanak utazni.

A labdarúgó-világbajnokság idén rendhagyó módon november 21. és december 18. között kerül megrendezésre a Perzsa-öböl partjainál fekvő Katarban.

Amikor még Izrael is részt vett a foci vb-n – Kibic Magazin

Izraelnek csak egyetlen egyszer , az1970-ben Mexikóban rendezett világbajnokságra sikerült kijutnia. Pedig már 1934-ben is próbálkoztak, igaz, akkor még más néven. A ma induló labdarúgó-világbajnokágon saját résztvevő válogatott híján nemcsak itt nálunk kell azon törniük a fejüket a focirajongóknak, hogy kinek szurkoljanak, de Izraelben is igen hasonló a helyzet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp