Elmenekült Oroszországból a moszkvai főrabbi

Pinchas Goldschmidtnem bírálta hangosan a háborút, de fnapokkal Oroszország támadása előtt felkereste a szomszédos moldovai rabbikat, hogy figyelmeztesse őket egy lehetséges menekültáradatra.

A moszkvai főrabbi Izraelbe menekült Oroszországból, mert az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa az ország Ukrajna elleni invázióját, de ezt megtagadta.

„Végre megoszthatom, hogy férjem szüleire, Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbira és Dara Goldschmidt rebecenre nyomást gyakoroltak a hatóságok, hogy nyilvánosan támogassák az ukrajnai ‘különleges hadműveletet’, és ezt megtagadták” – írta fiuk felesége, Avital Chizhik-Goldschmidt, New Yorkban élő újságíró Twitteren.

A svájci születésű moszkvai főrabbi 1993 óta tölti be ezt a tisztséget, és a The Times of Israel szerint jelenleg nem tervezi, hogy visszatér Oroszországba.

Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi

Két héttel a háború kezdete után hagyta el Moszkvát, először nyugat-európai adománygyűjtő körútra indult, majd beteg apját látogatta meg Izraelben, ahol jelenleg is tartózkodik.

Az Európai Rabbik Konferenciájának közleménye szerint kedd este távollétében választották meg újabb hét évre főrabbijuknak a zsidó közösség képviselői a moszkvai Korál Zsinagógában.

Goldschmidt nem bírálta hangosan a háborút, de február közepén, napokkal Oroszország támadása előtt felkereste a szomszédos moldovai rabbikat, hogy figyelmeztesse őket egy lehetséges menekültáradatra.

Korábbi politikai ellenfele, a haszid Lubavicsi Chabad mozgalomhoz tartozó orosz főrabbi, Berel Lazar is kiállt a háború ellen, de ő Oroszországban maradt.

Lazar és Goldschmidt is megerősítette, hogy a háború kitörése óta zsidók ezrei hagyták el Oroszországot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp