Súlyos csapást szenvedett az izraeli kormánykoalíció

A sikertelen szavazás után is hatalmon marad Naftali Bennett miniszterelnök koalíciója, de a törvénykezés kudarca rávilágított a koalíció törékenységére.

Nem sikerült elfogadtatnia a ciszjordániai telepesek jogi helyzetét szabályozó törvény meghosszabbítását újabb öt évvel – jelentette a helyi média hétfőn este.

A szavazáson ötvenketten támogatták, és ötvennyolcan a kormány törvényjavaslata ellen szavaztak, amely újabb öt évvel meghosszabbította volna az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában élő izraeliek jogi helyzetének rendezését, rájuk is kiterjesztve az izraeli törvényeket.

A koalícióban részt vevő baloldali liberális Merec párt arab képviselőnője, és a Raám nevű arab hagyományőrző párt egyik képviselője a törvény ellen szavazott, és a Raám párt több képviselője, valamint a Naftali Bennett Jobbra (Jamína) pártjához tartozó, de a koalícióból távozását korábban bejelentő képviselőnő is távol maradt a szavazástól.

A sikertelen szavazás után is hatalmon marad Naftali Bennett miniszterelnök koalíciója, de a törvénykezés kudarca rávilágított a sokszínű, jobb és baloldali, valamint centrista pártokból, és egy arab hagyományőrző pártból álló koalíció törékenységére.

Naftali Bennett

A hétfő esti szavazás megkezdésekor nem volt világos, hogy a kormánynak lesz-e többsége a törvényjavaslat elfogadásához. Erről a törvényről 1967, Ciszjordánia elfoglalása, és ott az izraeli települések létrehozása óta ötévente rendszeresen dönt az izraeli parlament. A hónap végén lejár az előző törvény érvényessége, és enélkül csak a ciszjordániai palesztin lakosokkal azonos jogállás illetné meg a telepeseket.

Többek közt veszélybe kerülhet a tanév, nem adhatók ki jogosítványok és személyi számok, és az izraeli parlamenti választásokon sem szavazhatnának a telepeken élő izraeliek. A szabadságvesztésre ítélt palesztin biztonsági foglyokról ítélkező izraeli katonai bíróságok jogi hatalma is megszűnik, nem dönthetnek a palesztinok fogva tartásáról.

Gideon Szaár igazságügyi miniszter kérte a szavazás megrendezését, mert ha a kneszet nem hagyná jóvá a törvényjavaslatot, akkor a telepesek jogállás nélküli emberekké válnának.

Noha az ellenzék jobboldali-vallási tömbje ideológiailag támogatja a törvényjavaslatot, mégis úgy döntöttek, hogy ellene szavaznak, hogy megszégyenítsék a kormánykoalíciót, és kikényszerítsék a kormányváltást vagy a parlament feloszlatását.

Ciszjordániában az 1967 óta létrehozott településeken mintegy félmillió izraeli él 3 millió palesztin szomszédságában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp