A mai napig tabutéma a roma holokauszt

Vajon mit tesznek és mit tehetnek egymásért a zsidók és a cigányok? Lehetséges-e egymás támogatása, a kisebbségek összefogása közös célok érdekében? Beszélgetés Dés Júliával, a Haver és Szénási Szilviával, az Uccu Alapítvány vezetőivel. PODCAST.

A zsidók elleni előítéletekkel foglalkozó Haver és a cigányokkal kapcsolatos sztereotípiák ellen küzdő Uccu Alapítvány együttműködése azt mutatja, hogy igen. A két szervezet 4 éven át működött együtt, sőt, az Uccu alapítása is a zsidó szervezet ötletéből indult ki.

Dés Júlia, a Haver Alapítvány vezetője szerint van szolidaritás a zsidó közösségben más kisebbségekkel szemben, de persze itt is léteznek előítéletek úgy, mint mindenütt máshol a társadalomban, és ugyanez igaz a romákra is.

Sok tekintetben el is térnek a zsidókkal és a cigányokkal kapcsolatos sztereotípiák. A Haver és az Uccu Alapítvány mégis úgy gondolta, érdemes egy projekt keretében összehangolni a munkájukat, és 4 éven át a pedagógusoknak tartottak közös képzéseket. Dés Júlia szerint elég sok akadályba ütköztek, mivel a tanárok nehezen vállalják fel a saját előítéleteiket és nehezen nyílnak meg egymás előtt, de végül sikerült eredményeket elérniük.

Szénási Szilvia, az Uccu Alapítvány vezetője azonban kiemelte, fontos, hogy a kisebbségek szolidárisak legyenek egymással, ugyanakkor elsősorban a többségi társadalom dolga, hogy ebben segítséget nyújtson az egyes kisebbségeknek. A cigányság például hiába a legnagyobb kisebbség Magyarországon. Alig létezik a roma kisebbség emlékezetpolitikája, sokáig beszélni sem lehetett erről, kevés a túlélő.

PODCAST

 

A mai napig tabutéma a roma holokauszt by Kile

Vajon mit tesznek és mit tehetnek egymásért a zsidók és a cigányok? Lehetséges-e egymás támogatása, a kisebbségek összefogása közös célok érdekében? A zsidók elleni előítéletekkel foglalkozó Haver és a cigányokkal kapcsolatos sztereotípiák ellen küzdő Uccu Alapítvány együttműködése azt mutatja, hogy igen.

A beszélgetés a MAZSÖK támogatásával valósult meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp