Új zsinagógát avattak Sopronban

Az Új utcai Ó-zsinagóga melletti helyiség a továbbiakban a Soproni Zsidó Hitközség közösségi tereként, hitéleti és oktatási célokat is szolgálva fog működni.

A múlt hét csütörtökön felavatott zsinagóga a korábban Zsidó utcának nevezett Új utca 22-es szám alatt található, olvasható a mazsihisz.hu beszámolójában. A helyi zsidó közösség valamikor az 1300-as évek elején épített itt templomot és mikvét, illetve egy rászorulók és vendégek elhelyezését szolgáló ispotályt, ahol helyet kapott a Soproni Zsidó Hitközség új székháza és zsinagógája.

Büchler András, Heisler András és Deutsch Péter rabbi a Tóránál (Fotó: Griechisch Tamás / mazsihisz.hu)

Az épület felújítását a helyi önkormányzat 20 millió forinttal támogatta, majd átadta a zsidó közösségnek hitéleti, vallási és kulturális célokra. A városvezetés a polgármester javaslatára a költségvetésből további 30 millió forintot különített el Sopron található ortodox zsinagóga felújítási terveinek elkészítésére.

„Volt egy álmom, amikor Sopronba kerültem: az volt az álmom, hogy a közösség tagjait, azaz a közösség építőköveit összekötjük az itteni zsidó múlt valóságos és megérinthető köveivel”

– mondta Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke a zsinagóga felavatásának alkalmából rendezett ünnepségen.

Az eseményen felszólaló Farkas Ciprián polgármester arról beszélt, hogy „ha a város kulturális szövetéből a zsidó szálat kihúznánk, akkor Sopron jóval szegényebb lenne”. Heisler András, a Mazsihisz elnöke pedig beszédében megemlítette, hogy a felesége soproni származású, ezért sok rokonuk és barátjuk él itt, és ez az oka annak, hogy ő maga ebben a városban otthon érzi magát.

„2022-ben újra büszkék lehetünk vallásunkra, kultúránkra, nyíltan élhetjük meg zsidóságunkat Magyarországon és Sopronban”

– hangsúlyozta Deutsch Péter rabbi, aki beszédét egy tanítással zárta a szerencse (mazal) fogalmáról.

Az új zsinagógába a Tóra ének és zene kíséretében érkezett meg. Helyükre kerültek a mezüzék, majd az első Tóraolvasásra is sor került.

Közel 500 év után gyújtottak ismét hanukai gyertyákat Sopron középkori zsinagógájában – Kibic Magazin

Sopronból 1526-ban űzték el a zsidókat, azóta az Ó-zsinagógában nem ünnepeltek hanukát. Most, közel fél évezred múltán, ha szűk körben is, de fellobbantak az ünnepi lángok. Sopronból a mohácsi csatát követően azért kellett távozniuk a zsidóknak, mert a helyi lakosság a törökökkel való együttműködéssel vádolta meg őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp