Izraelben először haladta meg az írónők száma a férfi szerzőkét

Az Izraelben 2021-ben kiadott könyvek közel 92 százaléka héber nyelven jelent meg.

Tavaly több nő írt és publikált héber nyelvű prózai és verses műveket, mint férfi – derült ki az Izraeli Nemzeti Könyvtár 2021-es éves jelentéséből, ami a könyvtár statisztikáinak összeállítása óta először fordult elő. A keddi jelentésből kiderült, hogy az izraeli irodalmi színtér a Covid miatti 2020-as visszaesést követően ismét fellendült.

Agi Mishol izraeli költő (Fotó: Irisz Neser / Wikimedia Commons)

Összességében 7344 könyv jelent meg 2021-ben, amelyek 94 százaléka a próza és a költészet kategóriájába tartozik. Az eredeti héber irodalom 52 százalékát összességében nők írták, a héber nyelvű költészet 54 százaléka szintén női szerzők műve. 2017-ben az eredeti héber nyelvű irodalomnak csak 42 százalékát írták nők.

Az Izraelben 2021-ben kiadott könyvek közel 92 százaléka héber nyelven jelent meg, ezt követik az angol nyelvű (4,8 százalék), az arab nyelvű (2,2 százalék) és az orosz nyelvű (0,6 százalék) kiadások. Az Izraelben 2021-ben megjelent könyvek 86 százaléka eredeti nyelven jelent meg; a más nyelvekről lefordított könyvek 69 százaléka eredetileg angolul íródott, ezt követik a francia (6 százalék), a német (6 százalék) és az arab (3 százalék) nyelvről fordított művek. A fennmaradó 36 százalékot más nyelvekből fordították.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár 2021-es jelentésében mindössze 165 arab nyelvű könyv szerepelt. Ez csökkenést jelent a 2020-as 214-hez képest, amely összességében alacsonyabb volt, mint a korábbi években. A könyvtár ezt az arab nyelvű digitális kiadások növekedésének tulajdonította.

A 2000-es „könyvtörvény” értelmében minden olyan könyvből, amelyet Izrael államban 50-nél nagyobb példányszámban adnak ki, két példányt el kell küldeni a Nemzeti Könyvtárnak. Ez bármilyen nyelven írt könyvekre vonatkozik, beleértve a fordításokat is.

A könyvtár éves jelentése minden évben a héber könyvhét előtt jelenik meg, amely a héber irodalom ünnepe, és amely idén június 15-én kezdődik. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp