Fizetést fognak kapni a tórai törvényekkel foglalkozó női tanácsadók Izraelben

A tanult nők a közösségi és vallási világ elválaszthatatlan részét képezik”, jelentette ki Matan Kahana miniszterhelyettes.

 

Az izraeli kormány fizetést fog adni a tórai törvényekkel foglalkozó női tanácsadóknak, jelentette be csütörtökön Matan Kahana miniszterhelyettes, ami jelentős lépés a nemek közötti egyenlőség felé a Vallásügyi Minisztériuma részéről.

 

„Mindenki számára világos, hogy a tanult nők a közösségi és vallási világ elválaszthatatlan részét képezik” – mondta Kahana a lépést bejelentő közleményében.

 

Matan Kahana

 

A döntés, amely jelentős mérföldkő a női vallási hatóságok hivatalos kormányzati elismerése és finanszírozása felé, Kahana legújabb lépése a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében a vallási élet területein.

 

A szóban forgó nők nem lesznek rabbik, hanem „halachikus tanácsadó” címet fognak viselni – a halacha a zsidó törvény héber elnevezése –, akik képesek válaszolni a vallási ügyekkel kapcsolatos kérdésekre. Kifejezetten olyan női ügyekre fognak összpontosítani, mint a menstruációval kapcsolatos rituális tisztasági törvények, bár más területeken is szakvéleménnyel szolgálhatnak.


 

„Ennek az innovatív lépésnek az a célja, hogy integrálja a nőket a halachikus közösségi térbe, és válaszforrást biztosítson a nők számára a ‘családi tisztasággal’ kapcsolatos kényes és magánügyekben” – áll a Vallásügyi Minisztérium közleményében az ujkelet.live cikke szerint.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp