Az MTA különdíját kapta meg Cseh Viktor a vidéki zsidóságot bemutató könyve

A kötetet kiadó Magyar Zsidó Kulturális Egyesület idén először önálló standdal lesz jelen az Ünnepi Könyvhéten.

Az idei Ünnepi Könyvhét alkalmából meghirdetett Szép Magyar Könyv pályázaton a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) különdíját a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) Zsidó Örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon című könyve érdemelte ki, közölte az MTI.

Cseh Viktor a most díjazott könyv bemutatóján a Bálint Házban (Fotó: JCC Budapest – Bálint Ház / Facebook)

A díj átadására az Ünnepi Könyvhét megnyitóján, június 9-én, 16.30-kor kerül sor a Vörösmarty téren.

A Cseh Viktor kultúrtörténész által jegyzett kötet a vidéki magyar zsidó örökséget, a vidéki zsidóság múltját és jelenét, a zsidó vallási irányzatok sokszínűségét mutatja be. A szerző 10 éven át dolgozott a hiánypótló könyvön, amelynek szerkesztője Fenyves Katalin, tipográfusa, kötés- és borítótervezője, valamint képszerkesztője Pálhegyi Flóra, tördelője Pákh Dorottya volt.

„Erdőbénye, Hőgyész, Kővágóörs, Lovasberény, Mezőcsát, Tállya, Verpelét, Zalaszentgrót: alig ismert falvak Magyarország térképén. Mindegyikben volt jó néhány család, akik minden évben ígéretet tettek, hogy jövőre már Jeruzsálemben, a zsidó világ legszentebb helyén fogadják az ünnepet, de aztán mégis maradtak. Élték a hétköznapokat, kereskedtek borral, terményekkel, szorgos iparosokká vagy híres tudósokká váltak. Zsinagógákat, tanházakat építettek, kötődtek őseik házához, templomához és sírjához. Emlékük ma már csak fájó hiány, de emlékük áldássá, a mai Magyarország kultúráját is gazdagító réteggé válhat, ha megismerjük. Ehhez segít ez a könyv – olvassák azoknak a hajdani zsidó közösségeknek az emlékére, akik reggeli imájukban még itt hallották a reggeli kakasszót”

– írja a könyvről Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója.

Idén először a Mazsike önálló standdal lesz jelen az Ünnepi Könyvhéten. Az ott megvásárolható könyvekről, illetve a dedikálások időpontjáról itt lehet részletesen olvasni: https://mazsike.hu/mazsike-pavilon-a-93-unnepi-konyvheten/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp