Radnóti Miklós erőltetett menetének útvonalán hoznának létre zarándokutat

Az irodalmi zarándokút megvalósítását a költő halálának 80. évfordulójára tervezik.

A munkaszolgálatosok egykori útvonalán, a Szentkirályszabadja-Abda távon szeretnének egy Camino-szerű irodalmi zarándokutat létrehozni 2024-re, amikor a költő halálának 80. évfordulója lesz, adta hírül a veol.hu.

Radnóti Miklós

1944. szeptemberében indult útnak az akkor 35 éves Radnóti Miklós zsidó munkaszolgálatos társaival együtt a jugoszláviai Borból a magyar határ felé. Mohácson keresztül Szentkirályszabadjára érkezett csoportjával, ahol október végén egy magyar keret vette át a németektől a foglyok felügyeletét.

Az akkor már igen rossz fizikai állapotban lévő Radnóti ezt követően a győri kórháznál tűnt fel, ahol azonban nem fogadták a beteg munkaszolgálatosokat, mivel a bombázások miatt amúgy is rengeteg sebesültet kellett ellátniuk. Bár a költő halálának körülményeiről nincsenek pontos információk, egyes vélemények szerint Marányi Ede honvéd alezredes parancsára Abda község határában agyonlőtték a végsőkig kimerült Radnóti Miklóst és 21 társát. Az áldozatokat egy tömegsírban temették el.

Tóth Péter Lóránt versvándor 2019-ben, Radnóti halálának 75. évfordulója alkalmából járta végig a a szerbiai Borból a magyarországi Abdáig vezető 800 kilométeres távot. A zarándoklat során 650 kilométert gyalogolt, Mohács és Szentkirályszabadja között pedig vonattal utazott, ugyanis ezt a távot a munkaszolgálatosok marhavagonokba zárva tették meg annak idején.

Az egyedülálló irodalmi zarándokút tervezésében Tóth Péter Lóránton kívül Szabó Zsolt, Abda polgármestere, valamint Gilicze Tamás bakonyszentkirályi református lelkész vesz részt. Jelenleg azt próbálják felmérni, hogy az egyes településeken milyen Radnótihoz kapcsolódó emlék vagy kapcsolódási pontok vannak.

Zarándoklattal emlékeznek meg Radnóti Miklós halálának 75. évfordulójáról – Kibic Magazin

Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából verszarándoklat indul szombaton a szerbiai Borból a magyarországi Abdáig. A zarándoklat csaknem 100 településen fogáthaladni. A zarándoklat a tervek szerint szeptember 24-én ér véget, amikor Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi „versvándor” 800 kilométer megtétele után Abdára, Radnóti Miklós halálának feltételezett helyszínére érkezik.

Az ajánlott útvonalat szeretnék egységes jelzéssel, információs táblákkal ellátni, hogy akár egyénileg, akár csoportosan bárki az általa választott időpontban végigjárhatja majd a zarándokút egészet, vagy csak egy részét. Kidolgoznak ehhez javaslatokat arról, hol mit érdemes közben megnézni, hol lehet megszállni, étkezni, hol milyen módon őrzik a költő emlékét, milyen rendezvényekkel kapcsolódnak Radnóti munkásságához.

Gilicze Tamás a veol.hu-nak elmondta, hogy azért csatlakozott az ötlet megvalósítóihoz, mert egy jó költőről van szó, akinek versei ma is aktuálisak. „Rettenetes dolgokat kellett elviselnie, mégis az életről szóltak sorai még utolsó napjaiban is – hangsúlyozta a lelkész, aki úgy véli,

„ha végigjárjuk az útvonal utolsó szakaszát, amit meg kellett tennie Radnótinak, az emlékeztethet arra minket, hogy nem különböztethetünk meg embert embertől, hogy érzékenyebbek lehetünk e téren, figyelmesebbek egymás iránt”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp