Az egyik legismertebb izraeli szerző könyvéből olvasnak fel az Irodalom Éjszakáján

Az Izraeli Kulturális Intézet David Grossman Csak játszik veled az élet című regényével várja az érdeklődőket a Margitszigeti Víztoronynál.

Idén Szigetek tematikával rendezik meg június 1-3. között az Irodalom Éjszakáját. Az eseményhez csatlakozó Izraeli Kulturális Intézet (IKI) június 2-án, este 7 órakor várja az izraeli irodalom után érdeklődőket a Margitszigeti Víztoronynál.

Az IKI az eseményre „gondos válogatás” után David Grossman Csak játszik veled az élet című könyvét választotta. A magyarul 2020-ban Rajki András fordításában megjelent regényből Waskovics Andrea fog felolvasni.

„David Grossman, Izrael egyik legtehetségesebb kortárs szerzője, ismét tanúbizonyságot tesz a történetmesélés felszabadító erejéről. Új regényében, melyet egy valós történet inspirált, a gyász és gyógyulás folyamatán vezeti keresztül az olvasót. A több rétegű elbeszélés egy lakatlan szigetre visz el bennünket, annak a reményében, hogy a megváltás magjai ott szárba szökkenhetnek majd”

– olvasható Vered Glickman, az IKI Héber Nyelvi Központja vezetőjének ajánlásában.

Az Irodalom Éjszakája leírása szerint David Grossman (1954) napjaink egyik legismertebb izraeli írója. A Jeruzsálemi Egyetemen végzett filozófiai és drámatanulmányai után az Izraeli Rádió műsorvezetőjeként dolgozott. Számos novellát, esszét, regényt, gyerekkönyvet és színdarabot írt, s készített interjúkötetet is.

Több mint 36 nyelvre lefordított könyveit Amerikától Németországon át Nagy-Britanniáig megannyi irodalmi díjjal jutalmazták. Műveire jellemző a forrongó Közel-Kelet, a háború árnyékában élő emberek problémáinak erőteljes visszaadása. Grossmann maga is megtapasztalta a háború borzalmát: három gyermeke közül az egyik harcban vesztette életét.

Csak játszik velem az élet
 (Scolar Kiadó, 2020)

Vera kilencvenedik születésnapjára Nina visszatér a kibucba. Hallani akarja anyjától, mi történt, amikor mint fiatal horvát zsidó lány beleszeretett Milosba, a föld nélküli szerb parasztok fiába. Vagy amikor Milost a sztálinisták börtönbe zárták kémkedés vádjával. Tudni akarja, miért deportálták Verát Goli Otok szigetére, és miért hagyta el őt hat és fél éves korában. Vera, Nina, Gili és Rafi útra kelnek, és a válaszok nyomába erednek. David Grossman a transzgenerációs traumák természetét, a döntések visszavonhatatlanságát és a megbocsájtás erejét tárja az olvasó elé – morális ítélkezés nélkül, hitelesen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp