Több tízezren vettek részt az izraeli zászlós meneten Jeruzsálemben

A szórványos erőszakos incidensek mellett az izraeli zászlókat vivő tömeg békésen jutott el az óváros damaszkuszi kapujától a Siratófalhoz.

Több mint ötvenezren vettek részt az izraeli zászlós meneten vasárnap este Jeruzsálemben a város keleti része 1967-es elfoglalásának és egyesítésének emlékére rendezett Jeruzsálem-napon. A menetben jelen voltak a Bétár focicsapat La Familia nevű szurkolói csoportjának tagjai is, saját zászlaik alatt. Az ultrák szélsőjobboldali aktivistái az óváros falainál azt kiabálták: „halál az arabokra”.

Jair Lapid külügyminiszter Twitter-bejegyzésben ítélte el a La Familia és a hasonlóképpen vonuló Lehava csoport szélsőséges viselkedését. „Nem a Lehava és a La Familia jelenti a Jeruzsálem-napot. A Lehava és a La Familia nem érdemli meg, hogy vigyék az izraeli zászlót. A Lehava és a La Familia olyan szégyen, amely árt Izrael népének Jeruzsálem-napon” – írta Lapid.

A felvonulók maroknyi részének szórványos erőszakos incidensei mellett az izraeli zászlókat vivő tömeg békésen jutott el az óváros damaszkuszi kapujától a Siratófalhoz, a menet céljához. Az óvároshoz érve a vonulók kettészakadtak, a férfiak az elsősorban arabok használta, és az arab negyedhez vezető Damaszkuszi-kapun léptek be, a nők pedig a zsidó negyed felé vezető Jaffa-kaputól jutottak el a Siratófalhoz.

Bennett: Jeruzsálemen nem osztozunk – Kibic Magazin

Naftali Bennett szerint Jeruzsálemnek egységes városnak kell maradnia, ahogy a nemzetnek is. ,,Jeruzsálem napján nemcsak fővárosunk, hanem népünk egységére is emlékezünk. Ezen a napon megfogadjuk: Jeruzsálem soha többé nem lesz felosztva, Izrael népe soha többé nem lesz megosztva” – mondta Bennett az Izraelbe vezető úton elhunyt etióp zsidók emlékére tartott ceremónián múlt hét vasárnap.

Korábban, még a menet indulása előtt a jeruzsálemi óvárosban arab, illetve zsidó fiatalokból álló csoportok több helyen is összetűztek egymással, többször a rendőrség választotta szét őket.

Vasárnap reggel óta több mint háromezer rendőr és határőr – egy részük civil ruhában – próbálta biztosítani a nyugalmat az óváros ütközőpontjain. A Ynet értesülése szerint az izraeli hadsereg is megerősítette országszerte a vaskupola egységeket, mert tavaly a Jeruzsálem-napi felvonulás miatt a Hamász rakétákat lőtt Izraelre, és kirobbant a több mint két hétig tartó Falak őrzői-hadművelet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp