Erőszakba torkollott az egyik legnagyobb haszid mozgalmon belüli rivalizálás

Többen megsérültek, miután a két rivalizáló rabbi hívei több izraeli városban is összeverekedtek.

Izrael egyik legnagyobb haszid mozgalmán belüli rivalizálás erőszakos utcai verekedésbe torkollott, amelynek során többen is megsérültek, jelentette a JTA. A guri haszidok közötti összecsapásokra a múlt hétvégén Jeruzsálemben, Bnei Brakban és Asdodban került sor.

Jeruzsálemben több százan estek egymásnak az utcán, ami több könnyebb sérüléshez vezetett. Megsérült egy rendőr is, aki megpróbálta letartóztatni a randalírozókat.

Az incidens azután robbant ki, hogy a guri haszid mozgalom egyik frakciójának tagjai, akiket a jelenlegi guri rebbe, Jakov Arie Alter vezet, ablakokat törtek be és járókelőket zaklattak a rabbi unokatestvérének, Saul Alternek a híveihez köthető házak és üzletek közelében. Saul Altert magát rendőröknek kellett elkísérniük egy zsinagógából az otthonába a rabbi biztonságának érdekében.

A két unokatestvér az elmúlt években eltávolodott egymástól. Az ellenségeskedés 2019-ben fokozódott, miután olyan felvételek kerültek napvilágra, amelyeken Saul Alter több hallgatóság előtt azzal érvelt, hogy unokatestvére nem teljesíti rabbi kötelességeit a híveivel szemben. Még abban az évben Saul Alter több száz követője a mozgalom többi tagjától elkülönítve ünnepelte a szimchát Tóra ünnepét, ami a szakadást jelezte.

Jakov Arie Alter, a guri rebbe

Nemrégiben egy férfi arra panaszkodott, hogy nem láthatja a gyermekeit egy családi vita miatt, amelyet az elszigetelt közösségen belül rendeztek le. Ezt azonban a Jakov Arie Alter vezetésével szembeni tiszteletlenség jelének vették, és a beszámolók szerint Saul Alter hívei elleni kemény fellépést váltott ki.

A guri haszid dinasztia a 19. század végén jött létre a lengyelországi Góra Kalwaria városban. Izraelben több tízezer követője van a mozgalomnak, amely meghatározó erőnek számít az Egyesült Tórai Judaizmus nevű ultraortodox politikai párton belül.

Komoly szakadás nem csak a guri, de a magyar gyökerű szatmári haszidok körében is bekövetkezett már a közelmúltban. Ez utóbbi konfliktus nemrég Sátoraljaújhelyen eszkalálódott.

Sátoraljaújhelyen eszkalálódott a kettészakadt szatmári haszidok konfliktusa – Kibic Magazin

A híres újhelyi rebbe, Teitelbaum Mózes sírja feletti kontroll került a megosztott haszid mozgalom vitájának fókuszába. Sátoraljaújhelyen található Teitelbaum Mózesnek, a szatmári rebbéket is adó rabbidinasztia atyjának síremléke. Az 1841-ben elhunyt csodarabbi a legenda szerit még a gyermek Kossuth Lajost is meggyógyította, amikor édesanyja elvitte hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp