Haumann Péter: „Kevés emelkedett pillanat jutott nekem a pályán”

Nyolcvanegy éves korában méltósággal viselt hosszú betegség után elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze.

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Emlékezetes alakítása volt az Állítsátok meg Arturo Uit címszerepe, a Sok hűhó semmiért Benedekje, a Hamlet Claudiusa, kiváló volt, mint Volpone Ben Jonson darabjában, vagy Albinként az Őrült nők ketrecében.

Zsidó karaktereket is megformált a színpadon, játszotta a Cabaret öreg zsidó zöldségesét, a Sorstalanságban Lajos bácsit, Köves Gyuri ortodox zsidó nagybácsiját, és Shylock-ot A velencei kalmárban.

Nagy visszhangot váltott ki az az eset, amikor 2017-ben A fösvényben Harpagont alakította, és az egyik előadáson egy néző Sorosozni kezdett.

Haumann ugyanis az egyik monológban megkérdezte, „Ki lopta el a ládikámat”, mire az illető bekiabálta Soros György nevét. Haumann Péter ekkor szünetet tartott a játékban, aztán ránézett a férfira és így szólt: – Mondd, te hülye vagy? – majd folytatta tovább az előadást.

Haumann Péter évek óta visszavonult a színészettől és szinte remeteként élt vidéken.

„Ideje volt csinálni a mesterséget és ideje volt abbahagyni. Kicsit fényesebben is lecsenghetett volna ez az egész, de annyira drámai azért nem volt”, nyilatkozta utolsó interjújában a Blikknek.

Haumann Péter azt is elmondta, hogy az utolsó években már nem volt boldog a Katona József Színházban, ugyanis hiába egy jó színház, nem tudtak vele gazdálkodni, pedig volt erő benne.

Haumann Péter arról is beszélt, hogy a színészi pályán kevés emelkedett pillanat jutott neki, de ezek közül az egyik az volt, amikor a fiával együtt szerepelt. Valamint elmondta, hogy azért nem tanította a mesterséget, mert nem akarta, hogy olyan emberekkel kelljen döntenie mások sorsáról, akikkel nem egyezik a véleményük.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp