Először jelentkezhetnek nők az izraeli légierő elit mentőalakulatába

A 669-es egységhez jelentkező nőknek meg kell felelniük a szükséges követelményeknek, annak érdekében, hogy az egység továbbra is teljesíteni tudja a műveleti feladatokat a szükséges minőségben.

Az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) bejelentetése szerint először nők is szolgálhatnak majd egy elit helikopteres kutató-mentő egységben. A bejelentés azután érkezett, hogy egy keresetet nyújtottak be Izrael legfelsőbb bíróságához a nemek közötti egyenlőtlenség kapcsán.

Akcióban a 669-es egység

A hadsereg közlése szerint Aviv Kohavi vezérkari főnök jóváhagyta az izraeli légierő parancsnoka, Tomer Bar javaslatát a nők beillesztéséről a 669-es egységbe harci szerepkörben, írja a Times of Israel. A légierő megnyitja kapuit a nők előtt, hogy jelentkezzenek harci szerepkörbe a 669-es különleges egységben, lehetővé téve ezzel a hadsereg humán tőkéjének jobb kihasználását” olvasható a közleményben.

2020 novemberében négy nő fellebbezett a Legfelsőbb Bírósághoz, követelve a nemek teljes integrációját az izraeli hadseregben, beleértve az olyan elit egységeket is, mint a Szajeret Matkal és a 669-es egység. A bíróság elhalasztotta az ügyben való döntést, amíg be nem fejezi az ügyben létrejött katonai bizottság a munkáját.

A Cáhál szerint a 669-es egységgel kapcsolatos döntés azután született meg, hogy vizsgálatot folytattak a nők olyan harcoló alakulatokhoz való besorozásáról, amelyekben jelenleg nem szolgálhatnak a női katonák.

Először lesz csak nőkből álló harckocsizó egység az egyiptomi határon – Kibic Magazin

Izrael történelmet ír a női parancsnokból és legénységből álló egységgel. Először lesz olyan harckocsi az egyiptomi határon, ahol kizárólag nők fognak szolgálni. A harckocsi a napokban érkezik a helyszínre. A döntés annak ellenére született a női harci egységről, hogy az IDF továbbra is bizonytalan abban, hogy sikeres volt-e a legújabb kísérleti program, amelynek során igyekeztek integrálni a nőket a páncéloshadtestbe.

A hadsereg szerint azoknak a katonanőknek, akik mostantól a 669-es egységben akarnak szolgálni, különböző szűréseken kell átesniük, és meg kell felelniük a szükséges követelményeknek, annak érdekében, hogy az egység továbbra is teljesíteni tudja a műveleti feladatokat a szükséges minőségben. Több ezer újonc próbálkozik bekerülni az egységhez, de csak nagyon kevesen mennek át a hosszadalmas kiképzési folyamaton.

A légierő úttörőnek számít a nők integrálása terén minden szerepkörben,különösen a harci egységekhez való beosztásban. Ezt a mostanit is nagyszerű lehetőségnek tekinti”

– áll a közleményben, amely hozzáteszi, hogy a légierőben ma a pozíciók 95 százaléka a katonanők előtt is nyitva áll.

A Times of Israel cikke megjegyzi, hogy a nemek katonai integrációjának kritikusai gyakran veszélyes társadalmi kísérletnek minősítik azt, mivel szerintük súlyos következményei lehetnek a nemzetbiztonságra nézve, míg a nemek integrációjának védelmezői általában azt hangoztatják, hogy ez egy régóta szükséges intézkedés, amelyet számos nyugati országban már végrehajtottak.

Az ellenzők megjegyzik, hogy a női harcoló katonákkal szemben támasztott egyes követelményeket csökkentették – ami szerintük a hatékonyság feláldozásának jele –, és hogy a katonanők nagyobb arányban szenvednek stressz okozta sérüléseket.

Az IDF harci alakulatot indít a vallásos nők számára – Kibic Magazin

A nemek közötti integráció kritikusai gyakran veszélyes társadalmi kísérletnek minősítik, hogy a hadseregben a nők is egyre nagyobb szerepet kapnak. Az Izraeli Védelmi Erők azt tervezi, hogy még ebben az évben létrehoz egy új, csak nőkből álló határvédelmi alakulatot kifejezetten olyan vallásos női katonák számára, akik harci egységben szeretnének szolgálni a férfiaktól elkülönülve.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp