Térképre kerültek Ukrajna zsidó örökségi helyszínei, hogy az oroszok ne bombázzák azokat

A Cionista Világszövetség azzal adta át a térképet Oroszország izraeli nagykövetének, hogy kíméljék meg a fontos zsidó örökségi helyszíneket.

A Cionista Világszövetség (WZO) feltérképezte Ukrajna fontosabb zsidó örökségi helyszíneit, és az erről készült részletes jelentést átadta Oroszország izraeli nagykövetének. A jelentés olyan helyszíneket is tartalmazott, amelyek már megsérültek a harcok során, számol be a Ynet.

A Drobickij Jar holokauszt-emlékművet Harkivban március 26-án érte orosz találat

A zsidó nép nevében arra kérjük önöket, hogy tartózkodjanak az emberi életek kioltásától és a zsidó örökségi helyszínek elpusztításától”

– írta Jakov Hagoel, a WZO elnöke.

Hagoel a tel-avivi orosz nagykövetégen találkozott Alexander Viktorov nagykövettel, akinek átadta a térképet tartalmazó jelentést, és tolmácsolta a szervezet kérelmét. A WZO elnöke mély sajnálatát fejezte ki a harcok során az emberi életben okozott károk miatt, illetve reményét, hogy a harcok és az emberi szenvedések mielőbb véget érnek.

A jelentés a Cionista Világszövetség által a közelmúltban végzett alapos helyszíni felmérés nyomán készült, tekintettel a három hónapja tartó harcokra. A felmérés az ukrajnai zsidó örökségi helyszínek állapotát vizsgálta, amelyek közülük több egyedülálló nemzeti jelentőséggel bír.

A helyszínek között találhatók emlékhelyek és emlékművek a holokauszt áldozatainak (például Babij Jar), zsidó temetők, zsinagógák, valamint híres rabbik sírjai, mint például Nachman rabbi sírja Umánban. A helyszíni szemle arra jutott, hogy a harcok eredményeként számos helyszín már megsérült és megrongálódott, és sok más helyen is fennáll a nem szándékos károkozás veszélye.

Orosz ágyúzás rongált meg egy ukrajnai zsidó temetőt – Kibic Magazin

A temetőben körülbelül 1500 zsidó nyugszik, közöttük egy régi orosz pogrom áldozatai. A hírek szerint ukrajnai Hluhivban található zsidó temetőt vasárnap ágyútűz érte. A város az orosz határ közelében van. A temetőben körülbelül 1500 zsidó van eltemetve, köztük egy 1918-as pogrom áldozatai.

A találkozó végén az izraeli orosz nagykövet közölte, hogy haladéktalanul továbbítja a jelentést Moszkvának.

Hagoel kijelentette, hogyaz emberi élet megóvása a legfontosabb feladat, ezért példátlan akciót folytatnak a zsidók háborús övezetekből való kimentésére, és Izraelbe való letelepedésük segítésére. Ukrajnában azonban a zsidó nép számára fontos és érzékeny örökségi helyszínek találhatók, beleértve a holokauszt-emlékhelyeket, az ősi zsidó temetőket, a cadikok (igazak) sírjait, amelyek sok zsidó zarándokhelyeként szolgálnak és így tovább.

„A zsidó nép nemzeti szervezeteként, amely annak fennmaradásáért és örökségéért dolgozik, mindent meg kell tennünk azért, hogy ezeket a helyszíneket a jövő generációi számára is megőrizzük, különös tekintettel a térségben folyamatban lévő harcok miatti kockázatokra”

– közölte a Cionista Világszövetség elnöke.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp