Véget akart vetni az életének a melegséget „kigyógyító” terápiára küldött ultraortodox fiatal

Ben Zilberman számára szörnyű lelki traumát okozott a sokat bírált „reparatív terápia”.

Ben Zilberman egy izraeli ultraortodox zsidó közösségben nőtt fel, hét évig járt a melegséget „kigyógyítani” hivatott „átnevelő terápiára”. A Deutsche Welle (DW) videóriportjában beszél ezzel kapcsolatos tapasztalatairól.

Zilberman elmeséli, hogy a „terápián” azt mondták neki, hogy azért vonzódik a saját neméhez, mert gyerekkorában valamilyen trauma érte, és emiatt nem érzi magát elég férfiasnak. Ezért azt kellett megtalálnia, hogyan lehetne férfiasabb, és amikor ez megvan, akkor „kigyógyul” a melegségből.

A „kezelés” azonban nem járt sikerrel, ami szörnyű lelki traumát okozott neki.

„Felmásztam egy épület tetejére, lenéztem és az mondtam: véget akarok vetni az egésznek, el akarom hagyni ezt a világot, nem illek ide”

– meséli Zilberman a riportban.

Azt mégis úgy döntött, hogy nem vet véget az életének, inkább elmondta mindenkinek, hogy meleg, és elhagyta az őt elítélő haredi közösséget. Most már inkább az LMBTQ közösség tagjaival találkozik, akiknek hasonló a történetük, és segítenek neki elfogadni önmagát.

A DW riportjában – amelyet a Telex jelentetett meg magyar felirattal – megjegyzi, hogy sok egészségügyi szervezet bírálja az úgynevezett „reparatív terápia” áltudományos módszereit.

Izraelben, mint arról a Kibicen is beszámoltunk, egy új irányelv szerint orvosi szakember nem javasolhatja vagy kísérelheti meg a vitatott terápiát. Ezt azonban még nem foglalták törvénybe, és a gyakorlat továbbra is népszerű egyes vallásos csoportok körében.

Izrael betiltja a melegséget „kigyógyító” terápiát – Kibic Magazin

Az egészségügyben dolgozók nem folytathatnak ilyen tevékenységet az egészségügyi minisztérium utasítása szerint, mivel a szexuális irányultság nem egy orvosi probléma, amelyet terápiával kellene kezelni. Nitcán Horowitz egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy betiltják a melegeket célzó konverziós vagy reperatív terápia végzését az egészségügyi szakemberek számára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp