Izrael földgázt ad el az EU-nak

A tárgyalások kiemelt prioritást élveznek az EU-ban a jövő télen várható gázellátási hiány miatt

Az Israel Hayomban megjelent új jelentés szerint Izrael és az Európai Unió gyorsított tárgyalásokat folytat az izraeli földgáz EU-nak történő értékesítéséről, amelyet Egyiptomon keresztül vezetnének Európába.

A két fél már kicserélte a javaslattervezeteket, és a becslések szerint akár már idén nyáron megszülethet a megállapodás, amely után a két fél közvetlenül magával a gáztársasággal tárgyal, írja az arutz7.

A tárgyalások kiemelt prioritást élveznek az EU-ban a jövő télen várható gázellátási hiány miatt, most, hogy az orosz-ukrán háború következtében számos európai ország megfogadta, hogy beszünteti az oroszországi gázvásárlást. A háború előtt Oroszország biztosította a blokk gázellátásának mintegy negyven százalékát.

Az EU tárgyalói már felvették a kapcsolatot Tarek El Molla egyiptomi energiaminiszterrel és Karin Elharrar izraeli energiaügyi miniszterrel. Elharrar a tervek szerint találkozik az EU energiaügyi miniszterével, Kadri Simsonnal is, hogy megvitassák az európai blokk sürgős szükségességét, hogy alternatív üzemanyagforrásokat találjanak a következő télre, amely várhatóan kemény lesz. Ha a gázellátás nem biztosítható, az európai tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy vissza kell térniük a szén használatához, amit nemkívánatosnak tartanak azok, akik a szénégetést az éghajlatváltozással társítják.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp