Közel 80 év után találkozott először két magyar holokauszt-túlélő

Mindketten szinte egy időben szöktek meg a munkaszolgálatról, és mindketten szinte egy időben csatlakoztak a náciellenes földalatti mozgalomhoz Budapesten.

George Berci (Bérci György) és Frank Shatz útjai egy náci munkatáborban vagy akár a magyar földalatti ellenálló mozgalomban is keresztezhették volna egymást közel 80 évvel ezelőtt. Ennek ellenére mindketten úgy tudják, hogy szerdán találkoztak először Los Angelesben, olvasható a Reuters beszámolójában.

George Berci és Frank Shatz

A 101 éves Berci a szakmájában úttörőnek számító Los Angeles-i sebész, aki még mindig fehér köpenyben jelentkezik munkára a Cedars-Sinai Orvosi Központban. A 96 éves Shatz pedig író, akinek még mindig saját rovata van a Virginia Gazette című lapban.

Mindketten magyar származásúak, mindketten megszöktek a náci munkatáborból, és később az Egyesült Államokban saját szakterületükön értek el kiemelkedő eredményeket. Találkozójukat az Amerikai Zsidó Kongresszus szervezte. A két férfi széles mosollyal ölelte meg egymást, amikor találkoztak abban az idősek otthonában, ahol jelenleg Berci lakik.

„Szinte ugyanazon a napon szöktünk meg a munkatáborból, és Budapesten találtuk magunkat, ahol mindketten csatlakoztunk a náciellenes földalatti mozgalomhoz”

– mesélte Shatz. „Ugyanazon a helyen voltunk, ugyanazt a munkát végeztük, így valószínűleg néhányszor összefutottak az útjaink”.

Berci elmondta, hogy 1944 nyarán a nácik fogságában volt, amikor 23 évesen megszökött egy közeli szövetséges támadásnak köszönhetően, amely megzavarta az őröket. Ezután Budapesten csatlakozott a magyar földalatti mozgalomhoz, ahol többek között Carl Lutz jóváhagyásával gyártotta és szállította a hamis születési igazolványokat és különféle engedélyeket.

Shatz egy nemrég megjelent cikkében arról ír, hogy a Kárpátokban munkaszolgálatosként a német hadsereg számára épített vasútvonalat, és egy légitámadás során szökött meg. Ő is csatlakozott a budapesti náciellenes földalatti mozgalomhoz.

Shatz Berci történetéről a Los Angeles Times-ban nemrégiben megjelent, az orvosról szóló portréból értesült, ami végül a találkozóhoz vezetett.

„Nagyon szerencsések vagyunk, hogy emlékszünk ezekre a történelmi helyszínekre, ezekre a történelmi eseményekre”

– mondta Berci.

A holokauszt túlélőinek számát nehéz megbecsülni. Az Egyesült Államokban 195 ezer túlélőt és hozzátartozót tartanak nyilván.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp