Mi a gond a IX. kerületbe tervezett Szenes Hanna-falfestménnyel? 

A második világháború mártírjának, Szenes Hannának állítana emléket egy falfestménnyel a IX. kerület, de a terv több szempontból is kifogásolható. A Magyar Narancs véleménycikkét ajánljuk.

A tervekre ránézve elsőre nincs mit sokat magyarázni: kegyetlen giccs. Olyan, mintha egy élőszereplős Oroszlánkirály-plakátot ötvöztek volna egy diszkont sajátmárkás prémium szaloncukrának csomagolásával és némi ejtőernyős krumplinyomdával. Ehhez 90-es évekbeli Walt Disney-színvilágot és betűkészletet rendelt alkotója. Nem meglepő módon a meghökkentő tervekről a poszt alatti kommentszekcióban sokan egy cirkuszplakátra asszociáltak.

Bár a Budapestet elöntő önkormányzati megrendelésekre készített Színes Város- és Neopaint-tűzfalfestmények a műfaji meghatározottságuk miatt mindig a giccs határán fognak mozogni, a jelen példához hasonló elvadult formai megoldásokat keresve sem találunk. A közönség kritikája egyezik a szakmaival: művészek, történészek, művészettörténészek és a street artos közösség tagjai már csak az esztétikai okok miatt is elutasítják a festményt.

Az esztétikai alapon is megkérdőjelezhető tervet súlyosbítja a témája, ugyanis a tűzfalfestmény a mártírhalált halt Szenes Hannának kíván emléket állítani.

És most, a 2020-ban állított cukiskodó mesefiguraszerű Kolodkó Mihály-féle Szenes-szobrocska után másodikként ezzel a tűzfalra festett negédes cirkuszos megoldással emlékeznénk rá.

Szenes Hanna felnőtt, politikus karakter; életét adta vallott értékeiért, amelyek a mai társadalmunk és kultúránk alapjait is jelentik. Mártírhős. Semmi sem indokolja, hogy aranyos kislányként ábrázolják, ahogy nem lenne illendő az aradi vértanúkat sem hintalóval és labdával ábrázolni, esetleg Petőfit meg Dugovics Tituszt pólyában.

A teljes cikk itt olvasható:

Mi a gond a IX. kerületbe tervezett Szenes Hanna-falfestménnyel?

12 hosszú éve joggal fanyalog, kritizál, érvel az ellenzéki értelmiség a kormánypárt aktuálpolitikai érdekeit kiszolgáló relativista, populista emlékezetpolitikán és annak köztéri manifesztációin: a minősíthetetlen szobrokon és szájbarágós falfestményeken. A kormánypárt látványosan felrúgta az általános érvényű műemlékállítási etikettet, amely egyfajta társadalmi konszenzuson alapuló értékek szakmai zsűri által felügyelt komplex művészeti kifejezését kellene, hogy jelentse.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp