Bepereltek egy ultraortodox lapot, mert az kiretusálta a nők arcát egy fotóról

A felperes nők szerint arcuk elhomályosítása a képen megalázó a számukra, a haredi lapnál viszont úgy vélik, ők csak olvasóik igényét elégítik ki a nők arcának retusálásával.

A progresszív zsidó irányzatokat képviselő Izraeli Vallási Akcióközpont (IRAC) nevű szervezet szerdán arról adott ki közleményt, hogy 345 ezer sékeles (37 millió forint) kártérítést követel az ultraortodox Behadrei Haredim című hírportáltól, jelenti a Times of Israel.

A per tárgyát képző fotó

A keresetet amiatt nyújtották be, mert egy olyan fotót tettek közzé tavaly decemberben, amelyen zsidó vallási mozgalmak női vezetői tárgyalnak Jichák Hercog elnökkel, és amelyen a nők arcát digitálisan elhomályosították, vagyis kiblőrözték.

Az IRAC által kiadott közlemény szerint a kép „kárt és megaláztatást” okozott a felpereseknek azzal, hogy elhomályosították az arcukat „csak azért, mert nők”. A nyilatkozat megjegyzi, hogy a férfiak arcát nem tüntették el.

„A Behadrei Haredimnak jelentős árat kell fizetnie ezért a törvénytelen kirekesztésért, kártalanítva kollégáimat az okozott megaláztatásért” – jelentette ki Anat Hoffman, az IRAC ügyvezető igazgatója a közleményben.

„Elfogadhatatlan, hogy 2022-ben Izraelben a nők arcát elhomályosítják”

– mondta a nyilatkozatban. „Ahogyan a nők kirekesztésének más esetei ellen is harcoltunk, nem fogunk hallgatni erről a kirívó és káros kirekesztésről, és mindent megteszünk, hogy a jövőben megakadályozzuk a hasonló diszkriminációt” – tette hozzá.

Az IRAC szerint a per az első, amelyet Izraelben indítottak egy weboldal ellen „a nőket megalázó politikája miatt”.

A szóban forgó, retusált fotót 2021 decemberében tették közzé a Behadrei Haredim oldalon. Az IRAC eredetileg azt követelte, hogy a Behadrei Haredim tegye közzé az eredeti képet, és fizessen 50 ezer sékeles (több mint ötmillió forint) kártérítést minden egyes, a fotón szereplő nő után. Amikor a hírportál ezt megtagadta, a szervezet elkezdte a per előkészítését.

Az IRAC kezdeti követeléseire reagálva a Behadrei Haredim decemberben közölte, hogy nem tartja a nőkre nézve károsnak a tevékenységét, és felszólította a felpereseket, hogy tartsák tiszteletben olvasói életmódját.

„Nem áll szándékunkban bántani a nőket. A haredi újságírás és média többségéhez hasonlóan mi sem közlünk nőkről készült fotókat, mivel olvasóink ragaszkodnak a nők méltóságának megőrzéséhez”

– áll a hírportál közleményében.

„A Siratófal kérdéséről szóló tudósításunk részeként beszámoltunk az elnöki rezidencián tett látogatásról, amihez hozzátartozott a nőket ábrázoló fotók elhomályosítása, és ezt semmilyen módon nem tekintjük sértőnek” – írja a lap.

„Mint az olvasóink igényeiért felelős személyek, tiszteletben tartjuk kívánságaikat, és nem zárjuk ki a nőket. Azoknak, akik az ‘élni és élni hagyni’ szent értékét hirdetik, meg kell érteniük, hogy ez a haredi média, ez a mi életmódunk” – teszik hozzá a közleményben.

Számos ultraortodox kiadvány tartózkodik a nőkről készült fotók közzétételétől, vagy elhomályosítja az arcukat.

Kiretusálta egy ultraortodox lap a Munkapárt elnökét az új koalíció vezetőit ábrázoló fotóról – Kibic Magazin

Merav Michaeli arcát valószínűleg azon egyszerű ok miatt blőrözhették ki, mert a Munkapárt elnöke egy nő. Az ultrortodox zsidó közösséget megszólító Bechadrei Charidim nevű izraeli lap az alakulóban lévő új kormányról közölt egy írást, amelyhez egy olyan fotót csatoltak, amelyen a koalíció pártjainak vezetői láthatók.

Tavaly az IRAC győzelmet aratott az izraeli közéletben a nők eltörlése ellen folytatott kampányában, amikor a jeruzsálemi kerületi bíróság az IRAC javára döntött, és elrendelte, hogy a jeruzsálemi önkormányzat vizsgálja ki azokat az eseteket, amikor ultraortodox zsidók városszerte megrongálták a nők arcát ábrázoló hirdetőtáblákat.

A csoport azt követően nyújtotta be a keresetet, hogy megrongálták egy 95 éves holokauszt-túlélő portréját, amelyet a jeruzsálemi városháza előtt helyeztek el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp