Zsidó és női miniszterelnöke lesz Franciaországnak

Az Ifop közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a franciák 74 százaléka előzetesen azt szerette volna, ha az elnök nőt nevez ki miniszterelnökké.

Harminc év után először van ismét női miniszterelnöke Franciaországnak. A kormányalakítással megbízott 61 éves Borne Franciaország második női miniszterelnöke, aki korábban környezetvédelmi és közlekedési miniszter is volt. Legfőbb feladata most a Macron által bejelentett szociális reformok, mindenekelőtt a nyugdíjreform végrehajtása lesz.

Az Ifop közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a franciák 74 százaléka előzetesen azt szerette volna, ha az elnök nőt nevez ki miniszterelnökké, írja az Euronews.

Elisabeth Borne

Elisabeth Borne Párizsban született 1961. április 18-án. Francia anyja, Marguerite Lecèsne gyógyszerész volt, apja, Joseph Bornstein lengyel zsidó volt, aki a második világháború kitörésekor Franciaországba menekült; szülei a háború után gyógyszerészeti laboratóriumot vezettek.

Borne a távozó Jean Castexet váltja a kormányfői székben, aki a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását.

Macron már április végén jelezte, hogy a szociális és környezetvédelmi kérdések iránt érzékeny kormányfőt szeretne kinevezni. Míg előző két miniszterelnöke, Édouard Philippe és Jean Castex a konzervatív táborból érkezett, Élisabeth Borne a reformpárti baloldalhoz tartozik.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp