Meghalt a zsidó orvos, akinek találmánya százezrek életét mentette meg

Az Izraelt is bőkezűen támogató Morton Mower a beültethető defibrillátor feltalálóinak egyike volt. 89 éves korában érte a halál.

A beültethető defibrillátor egy olyan kis eszköz, amelyet a beteg bőre alá helyeznek el, és azonnal áramütést küld a szabálytalan szívritmus korrigálására. Ma már évente több mint 300 ezer emberbe ültetik be az eszközt.

Tobia és Morton Mower

Az életmentő eszköz egyik feltalálója Morton Mower, egy zsidó kardiológus volt, aki április 25-én, 89 éves korában rákban hunyt el Denverben. Az orvostudományhoz való hozzájárulása csak az Izraelt segítő Zsidó Nemzeti Alap (JNF) iránti elkötelezettségével vetekedett, amelynek ő és felesége, Tobia Mower jelentős adományozói voltak, írja a JTA.

Szintén zsidó feltalálótársával,Michel Mirowskival együtt Mower 1969-ben kezdett el egy olyan kis méretű defibrillátor kifejlesztésén dolgozni, amelyet sebészi úton lehet a bőr alá lehet beültetni a gyorsabb és pontosabb elektromos impulzusok alkalmazása érdekében. A pincéjében elektrotechnikát tanult, hogy el tudja készíteni a műszer prototípusát, amelyről a páros úgy vélte, hogy jelentős előrelépés lehet a külső defibrillátorhoz képest.

A baltimore-i születésű Mower később azzal viccelődött, hogy ők ketten lényegében „egy időzített bombát találtak fel az emberek mellkasában”. De miután 1980-ban először ültették be emberbe, és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal 1985-ben jóváhagyta, a készüléket, az forradalmi eszközzé vált a kardiológusok számára.

Az életmentő eszköz sikerét a duó a kardiális reszinkronizációs terápia feltalálásával követte. Ez egy olyan elektromos eszköz, amely egyszerre küld lökéseket a szív bal és jobb kamrájába, hogy azok szervezettebb ütemben verjenek.

Mower később bekerült a Feltalálók Hírességek Csarnokába, és megkapta az Űrtechnológiai Hírességek Csarnokának elismerő díját, a defibrillátor-technológia licencelésével pedig hatalmas profitra tett szert.

A JNF volt a nagylelkűségének egyik legfőbb haszonélvezője, Mower a világszervezet elnöki tanácsának tagja is volt egyben. Mowerék szintén támogatták a JNF jeruzsálemi szervezetét, a Nefesh B’Nefesh-t, ahol egy róluk elnevezett pavilont hoztak létre.

Russell Robinson, a JNF vezérigazgatója is megemlékezett Mowerről, aki szerinte minden egyes izraeli életét gazdagabbá tette.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp