A háború kitörése óta Izrael először küld védelmi felszerelést Ukrajnába

Izrael eddig 100 tonna humanitárius segélyt küldött Ukrajnának, valamint hat hétre egy tábori kórházat állított fel az ország nyugati részén.

Az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos álláspontváltás újabb jeleként Izrael szerdán sisakokat és golyóálló mellényeket küldött Ukrajnának, amelyeket az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a mentőalakulatok és civil szervezetek kapnak majd. Izrael 2000 sisakot és 500 golyóálló mellényt küld, amely az első ilyen jellegű szállítmány az orosz invázió kezdete óta, számolt be a Times of Israel.

Ukrajnának szánt sisakokat és golyóálló mellényeket pakolnak fel egy izraeli repülőre

Mióta Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, Jeruzsálem igyekszik megőrizni kapcsolatait Moszkvával, és egészen a közelmúltig nem volt hajlandó védelmi felszerelést küldeni Ukrajnába. Ehelyett mintegy 100 tonna humanitárius segélyt küldött, valamint hat hétre egy tábori kórházat állított fel Nyugat-Ukrajnában.

A semleges álláspont fenntartására tett kísérlet azonban az elmúlt hetekben némileg eltolódni látszik. Jeruzsálem a múlt hónapban beleegyezett, hogy sisakokat és golyóálló mellényeket küldjön az ukrajnai katasztrófavédelmi dolgozóknak, és kifejezetten háborús bűnökkel vádolta Oroszországot, miután Ukrajna különböző városaiban súlyos, civilek ellen elkövetett atrocitásokra derült fény az orosz csapatok kivonulását követően.

Az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatok tovább romlottak, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította, hogy Adolf Hitler zsidó származású volt, és ezzel próbálta védeni Moszkva ukrajnai invázióját, mint egy olyan ország „nácimentesítésére” tett kísérletet, amelynek elnöke, Volodimir Zelenszkij zsidó.

Lavrov: a legnagyobb antiszemiták a zsidók – Kibic Magazin

Az orosz külügyminiszter szerint Hitlerben is „zsidó vér” volt, mint Zelenszkij ukrán elnökben. Jeruzsálemben bekérették az orosz nagykövetet Lavrov szavai miatt. Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Adolf Hitler részleges zsidóságát hangoztató szavai miatt. Jair Lapid megbocsáthatatlan, botrányos kijelentésnek minősítette Lavrov állításait, miszerint „Hitlerben volt zsidó vér”, és „a legnagyobb antiszemiták zsidók”.

Bár a Miniszterelnöki Hivatal később közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatot kért Naftali Bennett miniszterelnöktől Lavrov megjegyzései miatt, a Kreml nem erősítette meg, hogy bocsánatkérés történt volna.

Ezt követően, a hónap elején már arról érkeztek hírek, hogy izraeli tisztviselők várhatóan támogatni gofják, hogy katonai segélyt küldjenek Ukrajnának, bár csak szimbolikus mértékben, és még mindig abban a reményben, hogy Izrael és Oroszország kapcsolatát érintetlenül hagyják; azonban ez ügyben még nem történt bejelentés.

Egy diplomáciai tisztviselő szerint Izrael nem fontolgatja támadó fegyverek vagy fejlett védelmi technológia, például a Vaskupola rakétaelhárító rendszer küldését, hanem megpróbál inkább olyan felszerelést találni, amelyet anélkül lehet adományozni, hogy válságot idézne elő Moszkvával.

Zelenszkij és más ukrán tisztségviselők kifejezetten a Vaskupolát említették az izraeli védelmi felszerelésekre vonatkozó kívánságlistájuk élén. „Mindenki tudja, hogy az önök rakétavédelmi rendszerei a legjobbak” – mondta Zelenszkij márciusban, amikor online beszédet tartott az izraeli parlamentben, a Kneszetben. „Határozottan segíthetnek a népünknek, megmenthetik az ukránok, az ukrán zsidók életét” – érvelt akkor az ukrán elnök.

Zelenszkij a Vaskupola rendszert kéri Izraeltől – Kibic Magazin

Az ukrán elnök élő videokapcsolaton keresztül beszélt a Knesszet előtt, és az oroszokat a nácikhoz hasonlította. Vasárnap délután Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül tartott beszédet a jeruzsálemi Knesszet képviselői előtt. Miki Lévy izraeli házelnök köszöntötte az ukrán elnököt a videókonferencián, és egyből elítélte az orosz agressziót.

A védelmi fegyverek küldése jelentős változást jelentene Izrael háborús megközelítésében, bár messze elmaradna az európaiak és amerikaiak által küldött tankoktól, fegyverektől, repülőgépektől és lőszerektől.

A bejelentett lépés mögött egyrészt az USA és más nyugati szövetségesek nyomása áll, akik azt szeretnék, ha Izrael tettekkel támasztaná alá elítélését, másrészt pedig az az aggodalom, hogy Izrael vonakodása attól, hogy erőteljesebben támogassa Ukrajnát, árthat a védelmi exportnak, ha az országok attól tartanak, hogy Jeruzsálem ugyanezt teszi majd velük, ha szükségük lenne rá.

A múlt hónapban közzétett védelmi minisztériumi adatok szerint az izraeli védelmi export 2021-ben rekordnak számító 11,3 milliárd dollárt ért el.

Izrael megadta Moszkvának az Ukrajnában létesülő tábori kórházának pontos helyét – Kibic Magazin

Így szeretnék megvédeni a Golda Meir után elnevezett tábori kórházat. Az orosz erők azonban eddig nem tartották vissza magukat az egészségügyi intézmények bombázásától. Tizenhét tonna, egy izraeli tábori kórház felállításához szükséges felszerelést pakoltak fel az El Al teherszállító repülőgépére csütörtökön – közölte tegnap az izraeli egészségügyi minisztérium.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp