Karikó Katalin kitüntetést kapott a Tel-Avivi Egyetemtől

Az elismerést a világra gyakorolt pozitív hatásért kapta meg. Rajta kívül elismerést kapott például az az újságíró, aki elindította a #MeToo mozgalmat.

A Tel-Avivi Egyetem kitüntette Karikó Katalin biokémikus kutatót a COVID-19 elleni küzdelemben meghatározó mRNS-alapú vakcinaplatform fejlesztéséért. Az 1980-as évek végére a tudományos közösség nagy része a DNS-re koncentrált a génterápia megvalósítása kapcsán, de Karikó Katalin úgy vélte, hogy az mRNS is ígéretes lehet terápiás felhasználásra, mivel a legtöbb betegség nem örökletes és ezért nincs szükség olyan megoldásokra, amelyek véglegesen megváltoztatnák az ember genetikáját. A biokémikus tudóstársak mély szkepticizmusa ellenére folytatta a kutatásait. Csak kevesen ismerték fel, hogy a témában úttörőnek számító szabadalom megnyitotta a kaput a biomedicina forradalmának.

Rajta kívül még 10 másik kiemelkedő teljesítényt nyújtó személy kapott elismerést. Többek között Jodi Kantor zsidó származású amerikai újságíró tiszteletbeli diplomát kapott a Tel Avivi Egyetemtől, mert feltárta a Harvey Weinstein amerikai filmmágnás elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat. Kantort, a The New York Times újságíróját elismerésben részesítették Weinstein leleplezéséhez való kulcsfontosságú hozzájárulásáért, amely elindította a #MeToo mozgalmat, és arra kényszerítette a nagyhatalmú embereket, különösen Hollywoodban, hogy vállaljanak felelősséget a szexuális visszaélésekért. Kantor 2018-ban Pulitzer-díjat is kapott a munkájáért, írja a jpost.com.

Jodi Kantor
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp