A gyereknapon lesz idén Izrael megalapításának ünnepe

“Ez az a rendezvény, ahol a magyar zsidóság minden szelete képviselteti magát és közösen ünnepli a zsidóságot és Izraelt”, mondta az IKI programigazgatója, Ledniczky Lívia.

Bauhaus séta, gyereknapi programok, VR kabin, koncertek és izraeli fesztiválhangulat várja a látogatókat a Szent István parkban május 29-én.

Két év kihagyás után újra megrendezésre kerül Izrael Állam alapításának évfordulója (Jom Háácmáut) a Szent István parkban az Izraeli Kulturális Intézet szervezésében. A több, mint 30 kitelepülő szervezet közreműködésében megvalósuló rendezvény hagyományosan egy szabadtéri fesztivál hangulatát idézi, ahol zene, kulturális, hazai és nemzetközi programok és finomságok várják korosztálytól függetlenül a látogatókat.

 Idén a hónap elejére eső ünnep apropóján rendezik meg itthon az ünnepnap hazai változatát május 29-én, délután kettőtől, a Szent István parkban.

Ledniczky Lívia az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) program igazgatója elmondta, hogy több okból is nagy jelentőséggel bír itthon a Jom Háácmáut, és a megünneplése alkalmából rendezett Izrael74 esemény:

„nekünk magyaroknak különleges kapcsolatunk van Izrael Állam megalakulásával. Herzl Tivadar, a modern politikai cionizmus atyja fektette le az államalapítás lehetőségének alapjait, az ő szülőházának emléktáblája látható a Magyar Zsidó Múzeum épületén, bar micvója pedig a Dohány utcai zsinagógában volt. Gondolatai, művei és az általa indított mozgalom amely a maga korában nagyon progresszívnek számított volt az, amely elsők között vetette fel a szétszóratás óta egy saját állam megalakulásának lehetőségét.

Ez az a rendezvény, ahol a magyar zsidóság minden szelete képviselteti magát és közösen ünnepli a zsidóságot és Izraelt.

 Legyen ortodox, neológ reform, cionista, vallásos, szekuláris, múzeum, könyvtár, egyetem, iskola, óvoda, ifjúsági mozgalom, sajtó munkatárs, művész, izraeli és magyar. Ez a sokszínűség jól mutatja számunkra, hogy a Jom Háácmáut összehoz minket. Az esemény szervezése során nagy örömmel töltött el, amikor a fellépőkkel és szervezetekkel arról beszélgettünk, hogy nagyon várják és készülnek a közös ünneplésre. Két év kihagyás után térünk vissza a Szent István parkba és érezhető, hogy mindenkinek hiányzott ez a rendezvény. Egy ragyogó májusi délután, amikor közösen ünneplünk, hamisítatlan izraeli hangulatban.”

További információk:

https://www.facebook.com/events/384626393565338

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp