Kardos Péter főrabbi a nők beszámítását javasolja a minjenbe

A főrabbi szerint ez a döntés megmenthetné a haldokló neológ zsidó vallási életet.

„Ha egy neológ zsinagóga a saját körében dönt úgy, hogy alkalmaz reform motívumokat, például beszámítják őket a minjenbe, ez nem lenne-e a hitélet megmentése szempontjából kívánatos”, teszi fel a kérdést a Pilpul múlt heti adásában Kardos Péter főrabbi, aki már korábban is érvelt amellett, hogy a nőket érdemes lenne beszámítani a minjenbe.

„A nők fel vannak mentve az időhöz kötött parancsolatok alól” – azaz hétköznapokon például nem kell templomba menniük reggeli-esti imára. Csakhogy a „fel vannak mentve” nem jelent tiltást!”, írja egy 2017-es Magyar Narancs cikkben.

Szerinte, amikor kijelölték a nők feladatait a vallási életben, a férfiak a tanházakban tanulással töltötték idejüket reggeltől estig, amit csak az imákkal szakítottak meg. Azóta viszont rengeteg változás történt: a férfiak dolgoznak (is), gyerekneveléssel (is) foglalkoznak, alkalmanként besegítenek a háztartásba. Ezzel párhuzamosan viszont nem változtak a vallási szerepek.

Kardos Péter

„Ha csak annyit újítanánk, hogy beszámítjuk a nőket a zsinagógai közösségbe, a minjenbe, már nagyon sokat tettünk azért, hogy megmentsük a magyar neológiát, ezt a hungarikumot.”

Amikor ugyanis nincs minjen, a gyászoló vagy járcejtot (halálozási évfordulót) tartó nem tud kádist, gyászimát mondani.

Kardos szerint a nők a zsidó jövő legfőbb letéteményesei, hiszen anyai ágon öröklődik a vallás, így nem lenne „ördögtől való” beszámítani őket a minjenbe.

A főrabbi ugyanakkor elutasítja, hogy a Tórához felhívják a nőket. Szerinte ez a szokás nem illeszkedne a neológ hagyományokhoz annak ellenére sem, hogy nemrég két neológ rabbi – hasonló érveléssel, mint amit a minjen tekintetében tett a főrabbi – halachikus érveléssel igyekezett alátámasztani, hogy nők is olvashassanak Tórát a zsinagógáikban. Mint arról beszámoltunk a Budapesti Zsidó Hitközség négy elöljárója szankciókat helyezett kilátásba a rabbikkal szemben, ha engedik, hogy nők is olvassanak Tórát a zsinagógáikban.

Kapcsolódó cikkünk:

Hamarosan nők is olvashatnak Tórát két budapesti neológ közösségben – Kibic Magazin

Az egyenjogúsító döntésre azért került sor, mert rendszeres közös istentiszteleteket terveznek két reform közösséggel, amelyeken nőket és férfiakat egyaránt ki fognak hívni a Tórához. A négy közösség vallási vezetője halachikus érveléssel is alátámasztotta a döntését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp