A BZSH fenyegeti azokat a rabbikat, akik nőket is odaengednének a Tórához

Munkáltatói jogokra és alapszabályra hivatkoznak azzal a két rabbival kapcsolatban, akik engednék, hogy a közösségük nőtagjai is olvassanak a Tórából.

Négy vezető írta alá azt a közleményt, amelyet a Budapesti Zsidó Hitközség tett közzé tegnap a honlapján azzal a hírrel kapcsolatban, amit a Kibic Magazin közölt elsőként a múlt héten.

Ebben arról írtunk, hogy két neológ és két reform közösség közös istentiszteleteket tervez a jövőben, ahol nők is olvashatnának a Tórából. Ezt a gyakorlatot pedig halachikus érveléssel is alátámasztották.

Most a BZSH reagált a cikkre, és azt írja, „a nyilatkozó neológ rabbik véleménye szemben áll a neológ zsidó hitrendszerrel, illetve a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) alapszabályában lefektetett, a rabbik számára feltétel nélkül követendő vallási alapelvekkel.

A Budapesti Zsidó Hitközség vezetése felszólította az érintett rabbikat, hogy az alapszabályban foglalt vallási elveket a jövőben feltétel nélküli kövessék.

A Budapesti Zsidó Hitközség vezetése, mint az érintett zsinagógák tulajdonosa, fenntartója és a rabbik feletti munkáltatói jogok gyakorlója felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy a neológ zsidó hitrendszer, illetve az alapszabály következő megsértése esetén a Budapesti Zsidó Hitközség megteszi velük szemben a szükséges intézkedéseket.”

A fenti sorokat Frölich Róbert országos főrabbi, a nőkkel szembeni toleranciáról többször nyilatkozó Radnóti Zoltán, a budapesti rabbiság igazgatója, Kunos Péter, a BZSH ügyvezetője és Mester Tamás a BZSH elnöke is aláírta.

Kapcsolódó cikkünk:

Hamarosan nők is olvashatnak Tórát két budapesti neológ közösségben – Kibic Magazin

Az egyenjogúsító döntésre azért került sor, mert rendszeres közös istentiszteleteket terveznek két reform közösséggel, amelyeken nőket és férfiakat egyaránt ki fognak hívni a Tórához. A négy közösség vallási vezetője halachikus érveléssel is alátámasztotta a döntését.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp