A Burdzs Kalifa tervezője által megálmodott felhőkarcoló épülhet Jeruzsálemben

A projekt felelősei szerint a 40 emelet magas toronyház egy egyedi tervezésű, a jeruzsálemi tájba illeszkedő építmény lesz.

A várostervezők jelenleg egy olyan új épületről tárgyalnak, amely ugyanolyan meghatározó eleme lenne Jeruzsálemnek, mint a város vallási emlékei. A Burdzs Kalifa jeruzsálemi változataként ismert épület, ha jóváhagyják, 40 emelet magas lesz, Kirjat Hajovel városrészben, a Herzl-hegyi villamosmegálló mellett fog felépülni.

A “jeruzsálemi Burdzs Kalifa” látványterve

A terv mögött álló nemzetközi építészek, Adrian Smith és Gordon Gill az eredeti dubaji szupertoronyért voltak felelősek. A projekt gyakorlati részét irányítók azonban gyorsan hangsúlyozzák, hogy ez nem az eredeti másolata lesz, hanem egy egyedi tervezésű, a jeruzsálemi tájba illeszkedő építmény.

Négy éve tart a fejlesztési folyamat, és a legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan tervezést hozzanak létre, amely egyszerre hagyományos és modern, valamint megfelel a különböző közösségi igényeknek. A javasolt épületet a város látképét meghatározó jeruzsálemi kővel burkolják, és a lendületes kialakítás szerves részeként erkélyeket is tartalmaz. Magán- és közösségi teret egyaránt fog kínálni, beleértve a kilátó helyeket is, illetve 240 lakóegységet, valamint további 48 kisebb lakást, egy szállodát és egy kulturális központot is magában foglal majd.

Az épületnek még hiányzik néhány engedélye, és öt évig fog tartani, amíg felépül. De minden érintett elismeri, hogy ennek a felhőkarcolónak illeszkednie kell a város egyedi építészeti környezetébe.

A jeruzsálemi telek- és lakásárakra nehezedő nyomás elkerülhetetlenül a városkép emelésére irányítja a figyelmet. Talpiot negyedben már épül egy 30 emeletes toronyház, amely 2026-ra készül el. Ez 144 lakást kínál majd, köztük 30 diáklakást. A város nyugati bejáratához egy 20 toronyból álló épületegyüttest terveznek, és ügyelnek arra, hogy a tervek kulturális tereket, művészeti galériákat és múzeumokat is tartalmazzanak. A város más részein további tornyokat is terveznek.

Mivel azonban egyre több viszonylag magas épületet hagynak jóvá Jeruzsálemben, aggodalomra ad okot, hogy a város jellege és látképe megváltozik, és a város és a környező hegyek és erdők közötti kapcsolat elhomályosul. További problémát jelenthet, hogy ezek a magas épületek sokszor nem képesek megfizethető lakásokat biztosítani, amelyekre különösen a dinamikusan növekvő ultraortodox közösségnek lenne szüksége. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp