Netanjahuról szóló szatíra nyerte a 2022-es Pulitzer-díjat

„Maradandó, nyelvileg ügyes történelmi regény a zsidó-amerikai tapasztalat kétértelműségéről”, mondta a regényről a díjat odaítélő bizottság.

Az idei szépirodalmi díjat a Joshua Cohen által írt szatirikus mű kapta.

A 2022-es szépirodalmi Pulitzer-díjat A Netanjahuk című könyv kapta, amely Joshua Cohen brooklyni író megrázó, szatirikus regénye. A könyv a volt izraeli miniszterelnök családjának látogatását képzeli el egy amerikai egyetemi városban az 1960-as évek elején.

A díjat odaítélő bizottság a regényt „maradandó, nyelvileg ügyes történelmi regénynek nevezte a zsidó-amerikai tapasztalat kétértelműségéről”.

A 41 éves Cohen a regényt Benzion Netanjahu történész és Benjamin Netanjahu édesapja, a Cornell Egyetemen tett valós látogatására alapozta, ahol az idősebb Netanjahu a judaizmus professzoraként tanított 1971 és 1975 között.

A szerző elmondta, hogy A Netanjahuk egyetemi látogatásának történetét a néhai irodalomkritikus, Harold Bloom mesélte el neki.

A regényben az asszimilált zsidó elbeszélő látja vendégül a családot, és megismerhetjük Benzion Netanjahu hevesen nacionalista világképét.

„Szerettem volna írni valamit az identitáspolitikáról és a körülöttünk lévő egyetemi világról” – mondta Cohen a Hey Almának, a JTA testvéroldalának.

“Benzion Netanjahu gondolkodásában van valami törzsi, ami akkor jut érvényre, ha ezek a nagy etnikai vagy faji csoportok összeomlanak, és a helyükön törzsiség marad.”

A kritikák többnyire pozitívak voltak a regényről: a The Guardian „humoros történelmi fantasy-nek nevezte a művet”.

A regény a Zsidó Könyvtanács 2021-es szépirodalmi díját is elnyerte.

De voltak fanyalgók is. A Jewish Currents kritizálta a regényt, és Philip Roth és Saul Bellow utánérzésnek nevezte. A Netanjahuk Cohen hatodik regénye.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp