Az emberek túlbecsülik a körülöttük lévő kisebbségek jelenlétét

Mindez pedig akadályozza a velük szembeni méltányosságot és a befogadást.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem (HU) kutatócsoportja felfedezte a “sokszínűség illúzióját”. Eredményeik egyértelműen azt mutatják, hogy a társadalmi környezetben a legtöbben jelentősen túlértékelik a kisebbség jelenlétét – és ezt nem csak a többség, hanem maga a kisebbség is túlbecsüli. Ezenkívül azt találták, hogy ez az illúzió valószínűleg hátráltatja a méltányosabb társadalom felépítésére irányuló kísérleteket, mivel a sokszínűség előmozdítását célzó politikák kevésbé támogatottak. Eredményeiket a PNAS-ban, a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tették közzé.

“Úgy gondolom, hogy munkánknak azonnali és valós vonatkozásai vannak” – mondta a kutatócsoport vezetője, Ran Hassin professzor, a HU Pszichológiai Tanszékén és a Federmann Racionalitáskutatási Központban.

Ennek az elfogultságnak az ellensúlyozására két dolgot javasol a döntéshozatal javítása érdekében: ismertetni kell a kisebbség tényleges számát, és az embereknek meg kell érteniük, hogyan érinti őket ez a kognitív torzítás. De a sokféleség illúziójának tudatosítása csak az első lépés, magyarázza Hassin. „Motiváltnak kell lennünk a kijavítására is”, akkor továbbléphetünk a jobb politikák megvalósítása felé.

A HU-csapat első kísérlete az egyetem hallgatóira fókuszált, ahol a többség zsidó-izraeli, a kisebbség pedig (körülbelül 12%) palesztin-izraeli (arab). A diákokat arra kérték, hogy idézzenek fel olyan eseteket, amikor átsétáltak az egyetemi kampusz főfolyosóján, és becsüljék meg, hogy a hallgatók hány százaléka arab az egyetemen.

Mind a zsidó, mind az arab diákok jóval magasabb becsléseket adtak (a zsidó diákok 31%-ra, az arab diákok 35%-ra becsülték).

“Először nem hittük el az eredményeket, ezért többször is lefuttattuk ugyanazt a kísérletet” – mondja Dr. Rasha Kardosh, egy posztdoktori hallgató. Valójában Dr. Kardosh javasolta ezt a kutatási projektet. Csodálkozva fedezte fel, hogy korábban soha nem kutatták, írja phys.org.

Ezeket az első megdöbbentő eredményeket számos más kísérletben is megismételték, köztük egy olyan kísérletben is, amelyben amerikai résztvevők egy 100 diák arcából álló rácsot néztek, ahol az afroamerikai arcok 25%-a véletlenszerűen a fehérek között volt elszórva.

Mind a fehér, mind az afroamerikai résztvevők jelentősen túlbecsülték a kisebbséget (több mint 40%-re) feljegyezték, ez pedig megerősítette, hogy a kisebbséghez való tartozás nincs hatással a helyes becslésre.

A sokféleség illúziójának magyarázataként Dr. Kadosh rámutat arra a jól bevált tényre, hogy “kognitív rendszerünk arra fordítja a fókuszt, amire nem számít. Gondoljunk csak arra, hogy átsétálunk egy szupermarket zöldséges részlegén, és hirtelen meglát egy üveg mosószert a krumpli között.”

Társadalmi környezetben ez a hangsúly a kisebbségi csoporton van, és a fókusz eltolódása miatt az esemény fontosabbá válik észlelésünkben és emlékeinkben; az eredmény a kisebbség túlértékelése.

Mind ő, mind Hassin professzor azt tervezik, hogy megvizsgálják, hogyan hat mindez a többi kisebbségről alkotott képünkre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp