Páran nem viseltek maszkot, ezért az összes ortodox zsidó utast leszállították a Lufthansa budapesti járatáról

A New Yorkból a bodrogkeresztúri zarándoklatra induló ortodox zsidók bocsánatkérést várnak a német légitársaságtól a kollektív büntetés miatt.

Ortodox zsidók egy csoportja bocsánatkérést követel a Lufthansa légitársaságtól, miután múlt kedden leszállították őket egy New Yorkból Budapestre tartó járatról, írja a NY Jewish Week.

Az utasok azt állítják, hogy a felismerhetően ortodox zsidók mindegyikét megakadályozták abban, hogy felszálljanak egy csatlakozó járatra Frankfurtban, mert az utasok egy része állítólag nem tartotta be a német nemzeti légitársaság maszkszabályait a járat első szakaszán.

Az egyik utas által készített videón látható, amint a Lufthansa egyik felügyelője azt mondja, hogy „mindenkinek fizetnie kell egy pár miatt”, és hozzáteszi: „Zsidókról van szó, akik a JFK-ről jönnek. Zsidók, akik a rendetlenséget, akik a problémákat okozták”.

Az utasokat 24 órára eltiltották attól is, hogy újabb jegyet vásároljanak Budapestre. A zsidó utasok éves zarándoklaton voltak, hogy meglátogassák Steiner Sáje, az 1925-ben elhunyt csodarabbi sírját, akit egy északkelet-magyarországi faluban temettek el. A Dan’s Deals utazási ügynökség szerint 135-170 zsidó volt a járaton, akiknek 80 százaléka láthatóan haszid öltözetet viselt.

Az egyik utas, Usher Schik a New York Jewish Weeknek elmondta, hogy a gép elején ült. Azt mondta, nem vette észre, hogy az emberek nem viseltek volna maszkot, de elismerte, hogy a gép hátsó részében néhány utas talán nem tartotta be a szabályokat.

„Ha úgy gondolja a légitársaság, hogy meg kell büntetnie azokat, akik nem tartották be a szabályokat, az rendben van” – mondta Schik. „De nem büntethetnek meg egy egész felekezetet, csak azért, mert mindannyian egyformán nézünk ki.” Schik elmondta, hogy a járaton több csoport is volt, és a legtöbben nem ismerték egymást.

A Lufthansa közleménye szerint az utasok egy nagyobb csoportja volt, akik „nem voltak hajlandóak a törvényileg előírt maszkot viselni a fedélzeten”.

„Jogi okokból nem hozhatjuk nyilvánosságra az incidensben érintett vendégek számát” – áll a Dan’s Deals által megszerzett közleményben. „A Lufthansa továbbra is betartja az összes jogi előírást, beleértve a német kormány és a kiszolgáló országok által előírt maszkmandátumot. Tesszük ezt minden előítélet nélkül és minden vendégünk jólétének érdekében”.

Schik elmondta, hogy amikor a JFK-ről Frankfurtba érkezett, a járat utasait tucatnyi rendőr fogadta a kapunál várakozó rendőrökkel. „Néhányuknál nagy méretű fegyver volt” – mondta Schik. „Ez nagyon bántott és zavart minket”.

Schik elmesélte, hogy nem engedték felszállni a budapesti járatra, mert zsidónak nézett ki és haszid ruhát viselt. „Kihúzták a nevemet, majd amikor megláttak, megtagadták a beszállást, mert zsidó vagyok” – mondta.

A Dan’s Deals szerint egy Max Weingarten nevű személy azért szállhatott fel a Budapestre tartó gépre, mert fekete pólót viselt, és nem hasonlított a haszid zsidókra. Weingarten, aki az első osztályon utazott, azt mondta, hogy a JFK-tól Frankfurtig nem viselt maszkot, senki nem kérte, hogy viseljen, és az utaskísérőn sem volt maszk.

Eli Miesels, egy zsidó férfi, aki baseball sapkát viselt, és fel tudott szállni a Budapestre tartó gépre, azt mondta a Dan’s Dealsnak, hogy a gép gyorsabban felszállt, mint amilyen gyorsan valaha is látta. Miesels elmondta, hogy a Budapestre tartó gép csak 20 utassal szállt fel, de több mint 190-en férnek el rajta.

Schik is azt mondta, hogy a kapitány úgy hagyta el a kaput, „mintha háborús övezet lenne”. „Nem akart esélyt adni senkinek, hogy felszállhasson a járatra.” Schik hozzátette, hogy egy légiutas-kísérő a kapunál azt mondta neki, hogy az utasítás, miszerint a következő járatról is kitiltják a zsidókat, a gép kapitányától származik.

Schik szerint a Lufthansának legalább bocsánatot kellene kérnie, és több információt kellene szolgáltatnia a történtekről. „Vannak, akik felelősek ezért” – mondta. „Ez egyértelműen antiszemitizmus” – jelentette ki.

David Zwiebel rabbi az Agudath Israel of America szervezetből hétfőn levelet írt a Lufthansa vezérigazgatójának, Carsten Spohrnak, amelyben az eset kivizsgálását kérte, miután „nyugtalanító beszámolókat” hallott a járatról. „Az embereket csak azért büntették meg, mert etnikai és vallási hovatartozásuk közös volt az állítólagos szabályszegőkkel” – állt a levélben.

A Lufthansa nem válaszolt a New York Jewish Week megkeresésére.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp