Pro Urbe díjat kapott a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség nemrég elhunyt elnöke

A Város napja alkalmából megtartott díszünnepség résztvevői egy perces néma felállással tisztelegtek Raáb András emléke előtt.

Kiskunhalas Városért kitüntetést kapott Raáb András, a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség elnöke, aki néhány nappal ezelőtt bekövetkezett halála miatt már nem tudta személyesen átvenni az elismerést, helyette fia, Raáb Gábor vette át a kitüntetést Fülöp Róbert polgármestertől, írja a baon.hu.

Raáb András

A lap beszámolója szerint a múlt hét pénteken a Város napja alkalmából megtartott díszünnepség résztvevői egy perces néma felállással tisztelegtek Raáb András emléke előtt.

Kuris István László alpolgármester a kitüntetett méltatásában kiemelte, hogy 1985-ben elöljárósági tagjává, majd 1998-ban elnökévé választották a halasi zsidó közösségnek. Az addig zárt hitközséget megnyitotta, rendezvényeit nyilvánossá tette, ezzel betekintést engedve a zsidó mindennapok és ünnepek világába. Nevéhez fűződik számos zsidó kulturális rendezvény, a megye egyetlen működő kiskunhalasi zsinagógájában országosan ismert művészek, professzorok, közéleti személyiségek látogattak el.

Raáb András tevékenységével sokat tett a zsidó-keresztény párbeszédért, fontosnak tartotta a társegyházakkal való jó kapcsolatot és együttműködést, az országban szinte egyedülálló módon vett részt az augusztus 20-i kenyérszenteléseken.

Diplomáciai érzékéről tanúskodott, hogy Izrael Állam Magyarországra akkreditált nagykövetei rendszeresen látogatást tettek Kiskunhalason és a zsinagógában, a kiskunhalasiaknak a Szentföldre szervezett rendszeres utakat, hogy minél többen megismerhessék az ország zsidó és keresztény emlékhelyeit, kultúráját – emlékeztetett az alpolgármester.

Raáb Andrást május 1-jén, 70 évesen érte a halál. A Kiskunhalason évtizedek óta köztiszteletben álló, a magyar zsidó közösségben pedig országszerte megbecsült hitközségi elnök temetésén több százan vettek részt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp