Közel 40 év után nyílt meg újra Temesvár egyik legfontosabb zsinagógája

A belvárosi zsinagóga a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt egyik fő helyszíne lesz.

Temesváron a belvárosi vagy Vár-negyedi zsinagógát 1985-ben zárták be az épület leromlott állapota és a zsidó hívek megfogyatkozása miatt. A leromlott állapotú épületet nemrég a kormány és a zsidó szervezetek támogatásával sikerült megerősíteni, restaurálni az ajtókat és ólomüvegablakokat, a belső és külső díszítéseket, jelentette a Krónika. További díszítőelemek és az orgona restaurálása azonban még hátravan.

A belvárosi zsinagóga Temesváron 2014-ben (Fotó: Gratziela Ciortuz / Wikimedia Commons)

A zsinagógában múzeumot rendeznek be, de időszakos kiállításokat, konferenciákat és koncerteket is tartanak majd benne. A zsinagóga a jövő évi Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt egyik fő helyszíne lesz, olyan rendezvényeket tartanak majd itt, melyek összeférnek a zsidó vallás előírásaival.

A temesvári Vár-negyedi zsinagóga 1863 és 1865 között épült Karl Schumann bécsi építész tervei alapján, eklektikus stílusban, mór jegyekkel. Az épületnek két tornya és egy kupolája van, az utca felőli részét dísztégla és kerámialapocskák díszítik. Belsejében egy 1866-ban épített orgona kap helyet. A 3000 ember befogadására alkalmas zsinagógának két hivatalos megnyitója volt, az 1872-ben tartott másodikon Ferenc József császár is jelen volt.

Az erdélyi lap beszámolója szerint a Vár-negyedi zsinagóga pénteki avatóünnepségén a temesvári és romániai zsidó közösségek képviseltették magukat, de a kormány és a parlament számos képviselője is jelen volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp