A magyar zsidó filmgyáros, aki kitalálta a „sztár” fogalmát

70 éve hunyt el a Tolcsváról származó William Fox filmgyáros, producer, akinek neve a Fox Television Network és a 20th Century Fox cégekben él tovább.

A Magyar Hollywood Tanács a tolcsvai születésű Fried Vilmosra emlékezik halálának 70. évfordulóján, olvasható a szervezet által kiadott közleményben. Bokor Balázs, a Tanács elnöke ebben azt hangsúlyozta, hogy William Fox munkásságára és emlékére itt, szülőföldjén is sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítanunk, hiszen méltánytalanul keveset szerepel a magyar közbeszédben.

William Fox feleségével és lányával

A Magyar Hollywood Tanács 2016-ban kezdte el tolcsvai megemlékezéseit. William Fox Tolcsván született zsidó családban, 1879. január 1-én. Kilenc hónapos korában a család az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és a gyerek nevét Fuchs családnevű édesanyja után William Foxra változtatták 1908-ban már a Broadwayen volt mozija, amelyet hamarosan újabbak követtek. 1915-ben megalapította a Fox Film Corporation-t.

Az ő ötlete volt, hogy egyetlen óriási technológiai láncba fűzze a filmipart a forgatástól a vetítésig. Ő találta ki a „sztár” fogalmát. Nem a filmeket és írójukat, hanem a bennük szereplő sztárokat reklámozta. Fox vezette be először az új találmányt, a hangosfilmet, amelyet versenytársai sokáig nem mertek átvenni. Fox azonban több száz mozijában egyik napról a másikra véget vetett a némafilmek vetítésének, és az újítás hatalmas sikert aratott.

1935-ben a Fox Film Corporation egyesült a Twentieth Century Pictures-zel és megalakult a 20th Century Fox. 1952. május 8-én hunyt el New Yorkban. Filmszakmai eredményeit a Hollywoodi Hírességek sétányán csillag őrzi. William Fox születésének napját, január 1-ét a Magyar Hollywood Tanács William Fox emléknappá nyilvánította.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp