Világhírű izraeli professzort díjazott a Debreceni Egyetem

A Nobel-díjas, magyar származású Avram Hershko szerint az elismerés újabb utakat nyithat a haifai Technion és a Debreceni Egyetem közötti együttműködésben.

Avram Hershko magyar származású világhírű izraeli biokémikus, a haifai Technion professzora kapta idén a University of Debrecen Science Impact Award (uDEsia) díjat. A Nobel-díjas kutató a Debreceni Egyetem (DE) legjelentősebb tudományos elismerését Csernoch László tudományos rektorhelyettestől vehette át szerdán – közölte az egyetem az MTI-vel.

Fotó: Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem Szenátusa által létrehozott uDEsia-díj olyan Nobel-díjas vagy azzal ekvivalens elismeréssel rendelkező kutatónak adományozható, aki az egyetem kutatóival, kutatói közösségeivel az egyetemen művelt bármely tudományterületen tudományos kapcsolatban van, vállalja, hogy az egyetem Tudományos Tanácsadó Testületének (Scientific Advisory Board) tagja lesz, és a testület tagjaként segíti az intézmény tudományos színvonalának emelését. A felterjesztett vállalja továbbá, hogy az egyetem hallgatóinak a graduális vagy posztgraduális képzésben tantermi órát ad – olvasható a közleményben.

Mint felidézik, Avram Hershko, a haifai Technion – Izraeli Műszaki Egyetem Rappaport Family kutatóintézetének professzora, a New York University patológiaprofesszora 2004-ben két kutatótársával, az amerikai Irwin Rose-zal és az izraeli Aaron Ciechanoverrel megosztva kapta meg a Nobel-díjat azoknak a biokémiai mechanizmusoknak az azonosításáért, melyek során az ubiquitin molekulák elkülönítik a leépülésre, pusztulásra ítélt fehérjemolekulákat, majd a sejtek lebontják a számukra feleslegessé váló fehérjéket.

Az ubiquitin szabályozó fehérje többféle gyulladásos betegség gyógyítására alkalmas, valamint a csontvelőrák, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór gyógyításában is alapvető szerepet játszhat – emlékeztet a közlemény.

A kémikus szaktekintély a díjátadó előtt egy nappal Az ubiquitin rendszer szerepe az egészségben és a betegségekben címmel tartott előadást a Debreceni Egyetem Élettudományi épületében a DE hallgatóinak és oktatóinak.

Fotó: Debreceni Egyetem

A közleményben idézik Avram Hershkót is, aki emlékeztetett arra, hogy egyre több izraeli diák tanul a Debreceni Egyetemen, ez az elismerés pedig újabb utakat nyithat a haifai intézmény és a Debreceni Egyetem közötti együttműködésben is.

A 2019-ben alapított kitüntetést eddig két Nobel-díjas szaktekintély kapta meg a Debreceni Egyetemtől: Stefan Hell német fizikus, a göttingeni Max Planck Biofizikai Kémiai Intézet igazgatója, valamint Arieh Warshel izraeli-amerikai biokémikus, az Amerikai Tudományos Akadémia és a brit Királyi Kémiai Társaság tagja, a svéd Uppsala Egyetem tiszteletbeli doktora – áll az összegzésben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp