Több mariupoli lakos halt meg az orosz invázióban, mint a náci megszállás alatt

Eddig 5,5 millió ukránt evakuáltak az invázió kezdete óta Ukrajnából, és 219 gyerek vesztette életét.

“Két hónap alatt az orosz hadsereg kétszer annyi embert ölt meg Mariupolban, mint a nácik a város megszállásának két éve alatt a második világháború alatt” – mondta Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere szombati távirati üzenetében.

“Két év alatt a nácik 10 000 civilt öltek meg Mariupolban. Az orosz megszállók pedig két hónap alatt több mint 20 ezer mariupoli lakost. Több mint 40 000 embert deportáltak erőszakkal. Ez a modern történelem egyik legrosszabb civil népirtása. Az orosz hadsereg céltudatosan és kíméletlenül pusztítja városunkat és annak lakóit” – folytatta.

Az ENSZ humanitárius folyosót nyitott az ukrajnai Mariupol város Azovstal acélművéből érkező civilek számára – közölte múlt vasárnap az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának szóvivője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy mintegy 100 embert evakuálnak, írja a jpost.com.

A mariupoli Azovstal acélgyár – amely az Ukrajna-barát harcosok utolsó bástyájaként szolgált – nagyrészt megsemmisült az orosz támadások következtében – derült ki a CNN exkluzív riportjából a Maxar Technologies műholdfelvételeire hivatkozva múlt szombaton. A CNN másnapi jelentése szerint Oroszország fegyverekkel és katonai felszerelésekkel erősíti meg támadó hadműveleteit Kelet-Ukrajnában.

A pápa szerint az ukrán Mariupolt „barbár módon bombázták”

Ferenc pápa vasárnap az ukrajnai háborút “az emberiség hátborzongató visszafejlődésének” minősítette, amely “szenvedésre és sírásra készteti”, és humanitárius folyosók kialakítására szólított fel a mariupoli acélműben rekedt emberek evakuálására.

A Szent Péter téren a déli áldásért több ezer emberhez szólva Ferenc pápa ismét burkoltan bírálta Oroszországot, mondván, hogy Mariupolt “barbár módon bombázták és elpusztították”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp