Hallgasd meg Spotify-on a jazz szülőhelyén lévő zsinagóga jazz koncertjeit

Jazz és zsinagóga? New Orleans legjobb helyi zenészei a Touro zsinagógában koncerteztek a Jazz Shabbat alkalmából április 29-én.

Jazz és zsinagóga? Akik nyár végén rendszeresen jegyet váltanak a budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál programjaira, tudják, hogy ez kiváló párosítás! A jazz szülőhelyén, New Orleans-ben is rendeznek meg hasonló eseményeket. A legjobb helyi zenészek a Touro zsinagógában koncerteznek évente a Jazz Shabbat alkalmából, amelyet idén április 29-én rendeztek meg.

Touro zsinagóga belülről

Idén James Andrews and the Crescent City All-Stars lépett fel, és hozta el a New Orleans-i zene legszebb hagyományait a zsinagóga falai közé. A fellépők költségeit minden évben a közösség tagjai állják, így tudják bárki számára ingyenesen elérhetővé tenni az élményt. A Touro zsinagóga az Egyesült Államok egyik legrégebbi zsidó temploma, az 1909-ben avatták fel, és több száz hívő befogadására képes.

A Jazz Shabbat-on 1991 óta minden évben a világ legnagyobb jazz zenészeit fogadja a közösség. Az elmúlt években a New Orleans-i jazz ikonikus csapata, a Preservation Jazz Band, az egyik legkiválóbb trombitásaként számon tartott Kermit Ruffins lépett itt fel, de megfordult a zsinagógában a modern jazz egyik legnagyobb alakja, a pár éve elhunyt Allen Toussaint is, aki Paul McCartney-val vagy Eric Claptonnal is együtt dolgozott.

A korábbi Jazz Shabbat-ok válogatása a Spotify-on elérhető: Celebrate! 30 years of Shabbath Joy címen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp