Meghalt a „diszkó feltalálója”, Régine

92 éves korában elhunyt Régine, az egyetemes bulitörténelem legendája, akit hazájában a diszkó szórakozóhelytípus feltalálójaként ismertek.

Régine, azaz Régina Zylberberg Belgiumba menekült lengyel zsidó család gyermekeként született 1929-ben. A család 1932-ben költözött Franciaországba, Párizsba, miután az apa, Joseph Zylberberg elkártyázta a családi pékséget. A náci időket Dél-Franciaországban, Provance-ban vészelték át, majd a felszabadulás után kávézót nyitottak Párizsban, Régine itt tanult bele az éjszakai életbe, bárok, klubok vezetésébe.

Az amerikai katonák hozták magukkal a dzsesszt, a bebopot, az új táncokat, a bulizás új stílusát, és persze az üzleti lehetőséget is. Régine énekesnőként is próbálkozott, de főleg táncklubokat szervezett, egyre nagyobb sikerrel.

Első legendás helye az 1956-ban megnyitott Chez Régine volt, ahová Brigitte Bardot, Rudolf Nurejev és Georges Pompidou francia miniszterelnök és köztársasági elnök is rendszeresen járt. A franciák ezt a szórakozóhelyet tartják a világ első diszkóklubjának. A hely sikere nyomán Régine rövidesen húsz hasonló klubot nyitott az országban, aztán luxusétterem-diszkót Cannesban, később már Amerika nagyvárosaiban is terjeszkedett, de nyitott klubokat Rióban, Kairóban, Genfben, Düsseldorfban, Montrealban, Marbellán, Isztambulban és Kuala Lumpurban is. Közben szállodákat és éttermeket is üzemeltetett.

Klubjaiba a világ legbefolyásosabb üzletemberei, politikusai is jártak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp