Elmaradnak a függetlenség napi tűzijátékok Izraelben, hogy kíméljék a PTSD-ben szenvedő veterán katonákat

A poszttraumás stressz szindrómában szenvedő háborús veteránokban a tűzijátékok felidézhetik a harcokban átélteket, a lövések és robbanások hangjait.

Szerda este ünnepli Izrael Állam megalapításának 74. évfordulóját. A jom haáácmáut, a függetlenség napjának egyik hagyományos elemei az esti tűzijátékok, amelyekről idén először le kell mondaniuk a Tel-Avivban, illetve a jeruzsálemi központi eseményen ünneplőknek.

Függetlenség napi tűzijáték Tel-Avivban

A tűzijátékokat katonai veteránok egy csoportjának kérésére törölték az ünnepi programokból, mivel szerintük annak zajai felidézik a csata borzalmait, különösen a poszttraumás stressz zavarban (PTSD) szenvedők számára, közölte a Ynet hírportál.

„A tűzijátékok sorozata számunkra ugyanolyan, mint a fegyverropogás”

– mondta el az izraeli katonai rádiónak Ehud Amiton, egy poszttraumás stressz szindrómában szenvedő volt katona, aki a tűzijátékok eltörléséért küzd. „Nem az ünneplés ellen vagyunk, hanem a zaj ellen” – tette hozzá.

Izrael központi ünnepsége Jeruzsálemben általában grandiózus tűzijátékkal büszkélkedhet, ehelyett idén egy csendes pirotechnikai showt tartanak majd. Tel-Aviv, ahol a lakosok a háztetőkre másznak fel, hogy megnézzék a csillogó látványosságot, idén szintén lemondott a tűzijátékról.

Chili Tropper izraeli kulturális miniszter a múlt hónapban bejelentette, hogy a veteránok mellé áll, mondván, Izraelnek kötelessége tisztelni az egykori katonákat és elismerni a poszttraumás stressz szindrómával folytatott küzdelmüket, különösen most, amikor az ország a függetlenség napját ünnepli.

„A legtöbb izraeli számára a tűzijáték talán egy szép kép az égen, de számukra ez a lövések és a harc hangja”

– írta Tropper a Facebookon a múlt hónapban, bejelentve, hogy az idei nemzeti ünnepségen elhagyják a tűzijátékot. „Eleget harcoltak már. Súlyos árat fizettek. Ebben az évben kinyújtjuk feléjük a kezünket” – írta a miniszter.

 

Izraelben a függetlenség napja egy nappal azután következik, hogy az elesett katonák és a terrorizmus áldozatainak emléknapját tartják. Ez az egyik legszomorúbb nap a naptárban, amikor a gyászoló családok felkeresik a temetőket, és az egész ország megáll egy ünnepélyes pillanatra, hogy megemlékezzen a halottakról.

Az éttermek, színházak és más szórakozóhelyek bezárnak, a televízió és a rádió pedig melankolikus zenét és történeteket sugároz Izrael háborúiról és a halottakról. Ez a melankolikus hangulat este hirtelen véget ér, amikor a függetlenség napját kezdik ünneplik, és általában tűzijátékot is tartanak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp