Ritka bepillantás a Hegedűs a háztetőn forgatásának kulisszái mögé

Egy új dokumentumfilm többek között azt mutatja be, hogyan fordult a Hegedűs a háztetőn rendezője a zsidó vallás felé.

A Hegedűs útja a mozivászonra (Fiddler’s Journey to the Big Screen) című dokumentumfilm azt meséli el, hogyan lett a színpadi musicalből közkedvelt filmklasszikus. Az izraeli Daniel Raim által rendezett film a Hegedűs a háztetőn mozis adaptációjára fókuszál, illetve azt mutatja be, milyen kihívásokkal kellett megküzdenie a stábnak, hogy életre keltse a háború előtti zsidó stetlt az 1970-es évek elején, az akkori Jugoszláviában.

Chájim Topol és Norman Jewison a Hegedűs a háztetőn forgatásán

A rendező, Norman Jewison a filmhez a mai Horvátországban található Lekenik nevű települést választotta Anatevkának, miután más ausztriai, kanadai és romániai helyszíneket is meglátogatott.

A dokumentumfilmből megtudhatjuk, hogyan keresték meg a forgatási helyszíneket, és megismerhetjük a zenét, a koreográfiát, az operatőri munkát, a díszlettervezést, a szereposztást és a színészek szerepekhez való hozzáállását. De azt is, miként befolyásolták a jelmezeket és a film általános vizuális stílusát Roman Vishniac, a második világháború előtti kelet-európai stetlekben készített híres fényképei.

A Hegedűs útja a mozivászonra azt is elmeséli, hogy Jewison és stábja kénytelen volt egy fából készült zsinagógát felépíteni, ugyanis nem találtak olyan zsinagógát, amely nem pusztult volna el a háború alatt.

Raim filmje látszólag arról szól, hogy Norman Jewison hogyan készítette a Hegedűs a háztetőt, de a film lényege az, hogy a film a család, a hagyomány és az Istenbe vetett hit témáival hogyan formálta őt magát. Jewison, aki neve ellenére nem zsidó származású, a forgatást követően úgy döntött, hogy a zsidó hit felé fordul. Bár soha nem beszélt arról, hogy hivatalosan áttért volna, a dokumentumfilm végén elárulja, hogy amikor 2010-ben elvette második feleségét, Lynne St. David Jewisont, a pár zsidó esküvőt tartott – rabbival egy hüpe alatt.

„Úgy éreztem, hogy nagyon is tudok azonosulni Tevjével és a zsidó vallással”

– mondja Jewison A Hegedűs útja a mozivászonra című filmben.

A dokumentumfilm további emlékezetes pillanatai közé tartozik a Rosalind Harris-szel, Michele Marsh-sal és Neva Small-lal – a Tevje lányait alakító három színésznővel készült interjúk, amelyekben mindhárman életük legnagyobb szerepeként emlékeznek vissza a forgatásra. Valamint Jewison emlékei arról, ahogy a kész filmet Izraelben levetítették Golda Meir akkori miniszterelnöknek. (JTA, Times of Israel)

5 érdekesség az idén 50 éves Hegedűs a háztetőnről – Kibic Magazin

50 évvel ezelőtt, 1971. november 3-án mutatták be a Norman Jewison által rendezett Hegedűs a háztetőn című filmet. A Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben New Yorkban bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott, azonos című musical filmváltozatát 50 évvel ezelőtt mutatták be először.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp