Orosz zsidó milliárdos 100 millió dollárt ad ukrán menekülteknek

Jurij Milner orosz zsidó filantróp korábban milliárdokat keresett a Szilícium-völgyben a Kreml támogatásával, de eddig még sikerült elkerülnie a nyugati szankciókat.

Más milliárdosoktól eltérően, akiknek vagyona Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető, Milnernek sikerült elkerülnie a nyugati szankciókat, amelyek célja Oroszország megbüntetése a szomszédja elleni háború miatt, és legutóbbi adománya arra szolgál, hogy tovább távolítsa el őt a Kremltől.

A Kaliforniában élő orosz és izraeli kettős állampolgár, Milner és felesége, Julia a jótékonykodás világában a Breakthrough Prize nevű díj megalapításáról a legismertebbek, amellyel támogatják és népszerűsítik a kiemelkedő tudományos eredményeket. De jelentős adományozóivá váltak különféle ügyeknek Izraelben, írja a jta.org.

Julia és Jurij Milner

Milnerék támogatják Izraelben például a Magen David Adom nevű mentőszolgálatot, a Tel Aviv Egyetemet, a Sourasky Egészségügyi Központot és a Peres Békecentrumot.

Az új ukrán segélyakciójukban nem egyszerűen pénzt adnak a menekülteknek, hanem rövidtávú lakhatást, kórházi ágyakat és sürgősségi egészségügyi felszereléseket is biztosítanak a számukra, sőt, még a Spotify zenei streaming szolgáltatástól is kapnak ingyenes hozzáférést.

Milnerék közleményükben közölték, hogy lesújtotta őket az ukrán nép szívszorító szenvedése. “Úgy gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés a világ legkreatívabb technológiai vállalataival és szervezeteivel együttműködve gyakorlati segítséget nyújthat a hazájukon kívüli zűrzavarban élő emberek számára.”

Az elmúlt hetekben nyugati szankciókkal érték az olyan orosz zsidó milliárdosokat is, akik adományokat jelentettek be az ukránok megsegítésére. Milner azonban azt állítja, hogy évekkel ezelőtt megszakította kapcsolatait a Kremllel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp