Az Élet Menete Alapítvány 55 fős küldöttséggel vett részt a jom hásoá napi megemlékezésén Auschwitzban

A Nemzetközi Élet Menete szervezet történetében először vett részt a megemlékezésen egy arab ország képviselője.

A Nemzetközi Élet Menete szervezet koronavírus világjárvány miatti két év kihagyás után ismét élőben, az egykori haláltáborok területén tartotta éves jom hásoá napi megemlékezését április 28-án. Annak ellenére, hogy több delegáció még mindig csak virtuálisan lehetett részese a megemlékezésnek, közel 3000 fő gyűlt össze Auschwitzban, hogy együtt meneteljenek az egykori halál menete útvonalán.

Fotó: Az Élet Menete Alapítvány

Az Élet Menete Alapítvány küldöttsége mellett Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Belgiumból, Olaszországból, Németországból, Ausztriából, Izraelből, Mexikóból, Brazíliából és az Egyesült Arab Emirátusokból jöttek csoportok.

Az 55 fős magyar csoport két napos programja a krakkói zsidónegyed megismerésén túl a auschwitz-birkenaui táborok részletes bemutatását is magába foglalta. Jom hásoá napján pedig a nemzetközi menet indulása előtt a 18. számú magyar barakknál tartotta hagyományos megemlékezését az alapítvány.

Fotó: Az Élet Menete Alapítvány

Az áldozatokra és a holokausztra Szabó György, a MAZSÖK kuratóriumának elnöke, illetve Dr. Verő Tamás főrabbi emlékeztek. A magyar delegáció idén is magával hozta azt a magyar nemzeti zászlót, amelynek mérete megegyezik az auschwitzi barakkok alapterületével. A zászlót a Scheiber Sándor és a Bornemissza Péter iskola diákjai vitték a 2,5 kilométeres meneten.

Fotó: Az Élet Menete Alapítvány

A nemzetközi megemlékezésre Birkenauban, az egykori krematóriumok mellett került sor. A programon részt vett Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke, aki beszédében hangsúlyozta, hogy Lengyelország mindig ki fog állni a gyűlölet, a kirekesztés, a megkülönböztetés és az agresszió ellen. Jeruzsálem Polgármestere, Mose Lion is felszólalt a megemlékezésen.

A Nemzetközi Élet Menete szervezet történetében először vett részt a megemlékezésen arab ország képviselője, az Egyesült Arab Emirátusok képviseletében Ahmed Obaid Al Mansoori, az arab és iszlám világ első holokauszt múzeumának alapítójaként.

Fotó: Az Élet Menete Alapítvány

A Nemzetközi Élet Menete szervezet kiállt az ukrán menekültek mellett is, az emlékezés egyik fáklyáját ukrán menekültek gyújtották meg. A jövő generációjának képviseletében a résztvevő európai országok diákjai is gyújtottak egy fáklyát. Magyarországot Pretz Gábor képviselte.

A magyar csoport a nemzetközi megemlékezést követően indult haza Budapestre, ahova a hajnali órákban szerencsésen meg is érkeztek. Több diák és pedagógusaik is jelezték már részvételi szándékukat a jövő évi Nemzetközi Élet Menetén 2023. április 18-án.

A Kibic Magazin szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a Közlemények rovatba beadott írásokat, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp