A Turul helyett egy új emlékmű őrzi a II. világháború 12. kerületi áldozatainak nevét

Az új emlékmű felállításáról azután döntöttek, hogy kiderült, a Turul-szoborra nem csak áldozatok, de nyilas elkövetők neve is felkerült.

Miután kiderült, hogy a 2005-ben felállított Turul-szobron nem csak áldozatok, de nyilas elkövetők nevei is szerepelnek, köztük a polgármester, Pokorni Zoltán nagyapjáé, a 12. kerület képviselő-testülete úgy határozott, hogy egy új II. világháborús emlékműre ír ki pályázatot, amelyet a Városmajorban fognak majd felállítani. Ide kerülnének fel az áldozatok nevei.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az emlékmű el is készült, az MTI beszámolója szerint csütörtök délután fel is avatták a Városmajori Jézus Szíve templom előtt. Az eseményen Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy a világháború után a kommunista diktatúra a felejtés politikáját választotta. Ezen kívánt változtatni a Hegyvidék önkormányzata a Turul-szoborral, ám az emlékállítás helyes szándéka „kicsorbult” a választott szimbólum és az emlékműre került nevek miatt – mondta.

Pokorni szerint a polarizált politikai viszonyok nem sok teret adtak a higgadt párbeszédnek. Hozzátette, hogy akkor ezt az „ostromállapotot”, „beszűkült tudatállapotot” maga is folytatta, ezért most bocsánatot kér.

A 2010-es évek történészi kutatásai is befolyásolták az emlékmű megítélését. Kiderült, hogy a Böszörményi és az Istenhegyi út találkozásánál felállított Turul-szobortól nem messze a kerületi nyilasok gyilkosságokat követtek el, az emlékműre pedig hibásan került fel az áldozatok névsora: volt aki hiányzott róla, ugyanakkor a gyilkosok közül egyesek neve felkerült rá – mondta el a polgármester.

Nyilvánvaló, hogy a 2005-ös állapot nem tartható fenn – szögezte le Pokorni, majd hozzátette: az önkormányzat történész szakértők bevonásával felülvizsgálta a helyzetet, és pályázatot írt ki a Turul-szobor helyszínének átépítésére.

A történészek eltávolíttatnák, az önkormányzat inkább átminősítené a 12. kerületi turulszobrot – Kibic Magazin

Az önkormányzat által felkért történészek szerint jelen formájában kegyeletsértő a 12. kerületi turulszobor. Pokorni Zoltánék egy új II. világháborús emlékmű felállítását tervezik. „A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt” – mondta elcsukló hangon Pokorni Zoltán idén januárban a Maros utcai rendelőintézetben tartott megemlékezésen, ahol a holokauszt idején 84 embert gyilkoltak meg a nyilasok.

A múltat nem eltörölni, hanem bevallani, elmesélni kell a magunk és a gyermekeink okulására. Nem igaz, hogy nem ismétlődhetnek meg ezek az események. Nem a nagyszüleink, hanem a gyerekeink miatt kell elevenen tartani ezeket az emlékeket, hogy „ellent tudjunk állni a gonosznak” – mondta Pokorni Zoltán.

Horváth Zsolt, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának tudományos főigazgató-helyettese a rendezvényen arról beszélt: remélhetőleg az emlékművel sikerült konszenzusosan lezárni az azt övező vitákat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp