A német középosztály is egyre antiszemitább

A német belföldi titkosszolgálat vezetője arra figyelmeztetett, hogy egyre nő az antiszemita megnyilvánulások száma. A hatóságoknak azonban csak az esetek kis részét jelentik be.


Thomas Haldenwang, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke a hivatal éves jelentés bemutatóján elmondta: “ijesztő, hogy az antiszemita narratívákat olykor a német társadalom közepén lévő emberek is magukévá teszik, és összekötő kapocsként szolgálnak a társadalmi diskurzus és a szélsőséges ideológiák között”, írja a TEV a The Algemeiner cikke nyomán.

A BfV jelentése a németországi antiszemitizmus megnyilvánulásait összegzi a 2020 nyarától 2021 őszéig terjedő időszakban,  amelybe beletartozott a Covid-19 járvány, az Izrael és a Hamász közötti gázai háború és más olyan események, amelyeket az antiszemita összeesküvés-elméleteket vallók kihasználtak.

Antiszemita toposzok jelentek meg a járványügyi intézkedések elleni tüntetéseken (egyes oltásellenesek azt állították, hogy a zsidók “most már a védőoltások révén is megpróbálják megvalósítani az emberiség feletti hatalom megszerzésére irányuló terveiket”) és a közel-keleti konfliktusról szóló gyűléseken is

– emlékeztetett Haldenwang, és felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen megnyilvánulások jelenleg, az ukrajnai orosz agresszióval kapcsolatban is láthatók.


Az antiszemita ideológia jelen van a szélsőjobboldalon, a szélsőbaloldalon és az iszlamisták körében is – mondta Haldenwang, riasztónak nevezve, hogy miközben az antiszemita incidensek száma Németországban évről évre tovább nőtt, a többségükről nem érkezett jelentés: “a sötét mező sokkal nagyobb – azok az incidensek, amelyeket különböző okokból eleve nem jelentenek.”

A német belügyminisztérium februárban közzétett adatai szerint 2021-ben 30 százalékkal nőtt az antiszemita bűncselekmények száma, több mint 3000 incidensről érkezett jelentés.

A rendőrség 2021-ben 63 erőszakos támadást regisztrált, ez hatszor több, mint 2020-ban. Az incidensek csaknem fele (1306) a tavalyi második negyedévben történt, az Izrael és a Hamász közötti gázai konfliktus idején, amikor világszerte antiszemita erőszak kísérte a “Szabad Palesztina” tüntetéseket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp