Aggódjanak-e a zsidók Elon Musk Twitter-felvásárlása miatt?

Elemzők szerint a milliárdos szólásszabadsággal kapcsolatos víziója több aspektusában is ártalmas lehet.

A The Guardian című lap számolt be róla kedden, hogy Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa arra figyelmeztette Elon Muskot, a Twitter leendő tulajdonosát, hogy az Európában működő cégeknek be kell tartaniuk az uniós jogszabályokat, beleértve a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (Digital Services Act) rendelkezéseit, amely arra kötelezi a technológiai vállalatokat, hogy kezeljék az illegális és káros online tartalmakat, ami azt jelent, hogy lépéseket kell tenniük a gyűlöletbeszéd ellen.

Scott Kessler technológiai- és médiaipari elemző szerint a milliárdos szólásszabadsággal kapcsolatos víziója több aspektusában is ártalmas lehet – írja ugyancsak a TheGuardian egyik másik cikkében.

Kessler szerint a szólásszabadság kevesebb moderációhoz vezet, ezáltal a platform nagyjából 7.500 alkalmazottja közül nagyon sokakat elbocsáthatnak. Az elemző kiemelte továbbá, hogy a kevesebb moderációból adódóan a hirdetők csökkenthetik vagy akár meg is szüntethetik a Twitteren való költéseiket.

Érdekes ellentmondásra hívják fel szakértők a figyelmet azzal kapcsolatban, hogy bár a milliárdos a saját állítása szerint híve a szólásszabadságnak és a közösségi hálózatot „a szólásszabadság platformjává” akarja tenni, a tények nem ezt bizonyítják.

Nemes Dániel internetes szakértő kifejtette a Média1-nek, hogy Musk kritikusait gyakran megfélemlíti, kirúgja vagy hamis vádakkal jelenti fel a rendőrségnél. A Las Vegas alatti csatornában üzemelő taxiszolgáltatásának sofőrjeit pontos útmutatóval látja el, mit lehet róla mondani.

A gyáraiban uralkodó rasszista és szexista állapotokról panaszkodók ellen megtorlásokról jönnek a hírek.

Az újságíróknak csak előre egyeztetett szöveget szabad megjelentetniük, ha a Tesla vagy a SpaceX támogatására számítanak, ellenkező esetben nem kapnak válaszokat

Kérdés, hogy ezek ismeretében, mire számíthatnak az olyan kisebbségek, mint például a zsidók a gyűlöletbeszéd elharapózásának megfékezése terén, és vajon képesek lesznek-e a hatóságok határt szabni az olyan médiaóriásoknak, mint a Twitter.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp