Magyar állami kitüntetést kapott a holokauszt-túlélő TikTok-sztár

Áder János köztársasági elnök a holokauszt témájában végzett kiemelkedő oktatási tevékenység elismeréseként részesítette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben Lily Ebertet.

Magyar állami kitüntetést nyújtottak át kedden Lily Ebert Londonban élő magyar holokauszt-túlélőnek. A 98 esztendős Lily Ebert a londoni magyar nagykövetségen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át Kumin Ferenc nagykövettől.

Lily Ebertet Magyarországról 1944 nyarán az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Édesanyját, öccsét és egyik lánytestvérét megölték. Két másik lánytestvérével együtt négy hónap után egy lipcsei hadianyaggyárba küldték kényszermunkára, ahol az amerikai hadsereg 1945 áprilisában felszabadította őket.

A háború után rövid ideig Svájcban, majd csaknem két évtizedig Izraelben élt, ahonnan 1967-ben férjével és három gyermekével Angliába költözött. Itt kezdte el a holokauszt történetének megismertetését célzó, idővel az egész világra kiterjedő tevékenységét.

Jelenleg Londonban él, három gyermeke, tíz unokája és 35 dédunokája van. Ismeretterjesztő tevékenységét egyik dédunokája, Dov Forman is segíti, aki Lily Ebertnek TikTok-oldalt is létrehozott. Az oldalnak már több mint 1,6 millió követője van.

 

A kitüntetés átadása alkalmából rendezett keddi nagykövetségi ceremónián Lily Ebert elmondta: már Auschwitzban megfogadta magának, hogy “ha minden esélyt meghazudtolva” túlélné a borzalmakat, mindent elkövet annak érdekében, hogy megismertesse a világgal saját történetét és azokét is, akik nem maradtak életben.

„Ezt teszem, mivel a világnak nem szabad elfeledkeznie az emberiesség ellen valaha elkövetett legrettenetesebb bűncselekményről”

– mondta Lily Ebert. Hozzátette: a jelenlévőket is arra kéri, hogy legyenek az ő tanúi akkor is, amikor ő már nem tud majd többé beszélni a történtekről. Kijelentette: az embereknek azt kell felismerniük, hogy ha valaki más, attól sem jobb, sem rosszabb, mint ők.

Lily Ebert: A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben – Kibic Magazin

Megszületett a harmincötödik dédunokája a magyar származású holokauszt-túlélő TikTok sztárnak, aki életét a vészkorszakkal kapcsolatos felvilágosító munkának szentelte. „Mindenki számára különleges dolog dédnagymamává válni, de nekem, aki túléltem a holokausztot, nagyon, nagyon különleges. Sohasem gondoltam, hogy eljutok idáig. Először is életben kellett maradnom, majd megélni ezt a kort.

Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete a rendezvényen elmondta: a kitüntetést a magyar kormány különösen fontosnak tartja, mert ezzel a gesztussal is tudatni kívánta Lily Eberttel, hogy Magyarország is ugyanolyan tisztelettel és elképedéssel kíséri figyelemmel az ő ismeretterjesztő teljesítményét, mint sok millió követője világszerte.

Kumin Ferenc elmondta: Magyarország a maga részéről nagy utat bejárt – bár még nincs ennek az útnak a végén – azáltal, hogy az utóbbi években sikerült korszerűsíteni az iskolai történelemoktatáson belül a holokauszt történetének bemutatását.
Ebben része volt Izrael budapesti nagykövetségének is, és olyan szakemberek vettek rész e munkában, akik meg tudták tisztítani ezt a tananyagot az ideológiai lerakódásoktól – tette hozzá a londoni magyar nagykövet.

Lily Ebert egyike volt annak a hét, Nagy-Britanniában élő holokauszt-túlélőnek, akiknek portréit Károly brit trónörökös személyes megbízásából az idén hét elismert brit festőművész megfestette. A hét portré a Korona kezelésében lévő páratlan képzőművészeti gyűjtemény, a Royal Collection része, és az év elején több hétig volt kiállítva a Buckingham-palotában, a brit királyi család első számú londoni rezidenciáján.

98 éves lesz a magyar származású holokaszt túlélő, aki TikTok sztár lett – Kibic Magazin

Lily Ebert a dédunokája segítségével készít videókat a holokauszttal kapcsolatban, milliós követőtábora lett. A dédunoka most azt kéri, küldjünk születésnapi jókívánságokat Lily-nek. A holokauszt-túlélő Lily Ebert december 29-én ünnepli 98. születésnapját. A TikTokon 1,5 millió követővel rendelkező magyar származású Lily a népszerű alkalmazást használja a holokauszt oktatására és tapasztalatainak megosztására dédunokája, Dov segítségével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp